Насловна Политика Бан наставља да делује у складу са резолуцијом 1244

Бан наставља да делује у складу са резолуцијом 1244

0
ПОДИЈЕЛИ

Генерални секретар УН Бан Ки-мун наставиће да делује у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, а питање чланства у Унеску решава Генерална конференција те организације, рекла је данас Тањугу Ери Канеко из прес службе генералног секретара УН.

ban-ki-mun

Канеко је потврдила да је Бан примио писмо министра спољних послова Србије Ивице Дачића поводом настојања Космета да постане члан Унеска.

„Генерални секретар ће наставити да делује у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедноти УН донете 1999. године. О чланству у Унеску одлуцује Генерална конференција Унеска“, навела је она.

Министар спољних послова Ивица Дачић писао је генералном секретару УН Бан Ки-муну поводом намере Косова да постане чланица Унеска, наводећи у писму да је то за Србију неприхватљиво, јер се Косово не може сматрати државом.

Он је у писму, које је достављено Тањугу из Министарства спољних послова, истакао да Србија није променила позицију у односу на статус покрајине.

„Космет као територија сходно важећој и обавезујућој резолуцији СБ УН 1244 (1999), под управом Уједињених нација, у ком контексту се не може сматрати државом као субјектом међународног права, не може се самим тим квалификовати ни за пријем у Унеско“, истакао је Дачић у писму.

Дачић је подсетио да је од јуна 1990. године, до данас, нападнуто 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве, као културно-историјски споменици, од којих 61 има статус споменика културе, а 18 су од изузетног значаја за државу Србију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here