Насловна Политика Балкан као мета, али и база тероризма

Балкан као мета, али и база тероризма

0
ПОДИЈЕЛИ

Балкан је често виђен као једна од база из које се регрутују борци за блискоисточна ратишта. Има ли у Србији и региону разлога за страх или само треба бити опрезан?

novi pazar

Колико је далеко разумевање шта је шала а шта богохуљење, јесу ли у сукобу хришћански и исламски свет, фундаментализам и секуларизам, храни ли Запад исламофобију или екстремисти погрешно тумаче ислам – на та питања од терористичког напада у Паризу покушава да одговори и Европа и свет.

Данас је пажња усмерена и ка Балкану, када је француски тужилац изјавио да су терористи носили калашњикове који највероватније потичу са Балкана.

Џихадисти који се боре у Сирији и Ираку на своју мапу територија, које желе да освоје, уписали су и Балкан. Да ли може бити мета?

„Опасност потенцијална постоји, реална мислим да није присутна. Србија као држава има добре односе са арапским светом, није никог бомбардовала на Блиском истоку. С друге стране, безбедносне службе добро покривају одласке и повратке са блискоисточних ратишта“, објашњава војни аналитичар Мирослав Лазански.

miroslav_lazanski

У региону за главног извозника џихадиста важи Босна и Херцеговина. На Косову и Метохији под лупом су 132 особе због тероризма. На неком од ратишта, не нужно блискоисточном, налази се око 40 грађана Србије. Они који се враћају су под контролом, каже премијер.

„Видели смо хватања таквих скупина и у Словенији, БиХ, Санџаку, Косову, Македонији. Хрватска је транзитна земља првенствено, али и одавде је било жена које су заснивале живот са исламистима и завршиле на бојиштима у Сирији. Таква претња јесте прекогранчина. Једини начин на који се с њом можемо суочити је, такође, прекограничан. То аутоматски значи и сарадњу полиције и обавештајних служби региона“, истиче војни аналитичар из Загреба Иван Табак.

Европа сада жели да оде корак даље, да се појачано надзиру аеродроми и да се направи база података која би дозволила властима да имају увид у то ко улази у Европу и излази из ње.

„Мислим да је једино одрживо решење да се обрати пажња на корен проблема који је у нашој земљи, у целом региону, оличен у економској маргинализацији и социјалној искључености и недовољној представљености ових група“, сматра Немања Џуверовић са Факултета политичких наука.

Француски догађаји продубиће већ постојећи јаз, мишљење је многих.

„Јаз између већине и мањине доведе обично до насиља и ту није само питања ислама“, додаје аналитичар Иван Табак.

Војни аналитичар Мирослав Лазански сматра да је оно што се десило у Паризу несумњиво терористички чин, што је, како каже, само доказ сукоба култура.

Иринеј Бачки: Не објављивати карикатуре

У Србији живи пола милиона припадника исламске вероисповести. Београдски муфтија Мухамед Јусуфспахић нада се да ће државне институције и све верске заједнице сарађивати у борби против тероризма.

Muhamed-Jusufspahic

Епископ бачки Иринеј уз саучешће породицама настрадалих у Паризу, апелује на медије у Србији да не преносе карикатуре пророка Мухамеда и поштују верска осећања свих грађана.

Било какви закључци и акције против грађана исламске вероисповести су недопустиви, поручује председник Владе и најављује да ће, после посете Косову и Метохији, посетити Нови Пазар, Тутин и Сјеницу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here