Насловна Поглед Балкан на америчкој „црној листи“

Балкан на америчкој „црној листи“

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Републике Српске Милорад Додик ново је име на „црној листи“ америчког министарства финансија. Од раније, на тој листи налазе се бројни лидери различитих албанских организација, укључујући посланике у косовском парламенту Фатмира Љимаја и Даута Харадинаја, неколицина официра различитих хрватских формација, некадашњи званичници Републике Српске Крајине, Републике Српске и Србије, неколико званичника БиХ и један Македонац, Љубе Бошковски. На листи су Слободан Милошевић као и још три особе које су, у међувремену, умрле.

Некадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић налази се на црној листи САД иако је умро у притворској јединици Хашког суда још 2006. године. На листи су и имена Момира Талића, Милу Мркшића и Горана Хаџића, који су, такође, у међувремену, преминули.

Прву листу особа и организација „под посебном присмотром којима је блокирана имовина у САД“ обзнанио је 2001. године тадашњи председник Џорџ Буш, објашњавајући да те особе и организације представљају претњу мировним процесима на Балкану.

Албанска национална армија, која је 2003. године уписана на листу терористичких организација УН, као и њени наводни лидери Гафур Адили и Идајет Бећити такође се налазе на америчкој црној листи, уз двојицу посланика косовког парламента – Фатмира Љимаја и Даута Харадинаја.

Млађи брат Рамуша Харадинаја на ту листу доспео је после сукоба у Македонији, када су га западне обавештајне службе означиле као једног од главних организатора пребацивања бивших бораца ОВК на македонско ратиште.

На листи су и некадашњи регионални команданти ОВК Сами Љуштаку и Рустем Мустафа, Реџеп Сељими, као и блиски сарадник Хашима Тачија, Азем Суља, познат и под надимком „Велики ујак“.

На листи је и донедавни лидер Демократске партије Албанаца Мендух Тачи, који је после лоших резултата партије на децембарским парламентарним изборима у Македонији поднео оставку.

На листу су и ОВБМБ и Политичко веће Прешева, Бујановца и Медвеђе, као и лидери тих организација Шефћет, Исак и Јонуз Муслију.

Из Бих на листи су некадашњи главни обавештајац Алије Изетбеговића, Бакир Алиспахић, као и Хасан Ченгић, Енвер Хаџихасановић и Сеад Шахинспахић.

На листи се налазе и Милорад Додик, комплетна породица Радована Караџића, Биљана Плавшић, Ратко Младић, Момир Талић, Стојан Жупљанин, Љубиша Беара, Радислав Брђанин, Милан и Средоје Лукић, Момчило Мандић, Милан Мркшић. као и Српска демократска странка.

Од српских званичника на листи је цела породица Слободна Милошевића, Стерен Лукић, Властимир Ђорђевић, Милан Милутиновић, Драгољуб Ојданић, Франко Симатовић, Јовица Станишић, Веселин Шљиванчанин, Владимир Лазаревић и Милорад Улемек.

На листи су и Хрвати: Марио Черкез, Љубо Чесић Ројс, Тихомир Блашкић, Валентин Чорић, Анте Јелавић, Драго Јелавић, Винко Мариновић и Младен Налетелић.

Са ове листе могу бити избрисана имена особа које „поднесу захтев у којем треба да наведу аргументе или доказе који представљају довољан основ за брисање са листе“.

Осим Балкана, црна листа укључује особе и организације из низа проблематичних региона, од Блиског истока, Северне Африке, Украјине, Белорусије и Зимбабвеа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here