Насловна Политика Бакирови људи спремили оружје за рат против Срба!

Бакирови људи спремили оружје за рат против Срба!

1
ПОДИЈЕЛИ

Емир Суљагић, заменик министра одбране Федерације БиХ,  оптужујући председника РС Милорада Додика, отишао је предалеко – устврдио је да ће због одржавања референдума у Српској избити рат!

Emir-Suljagic-

Суљагић је по усвајању одлука у парламенту РС о враћању правосудних надлежности Српској, о чему ће се одлучити на референдуму, навео да је процес који је почео Додик насртај на суверенитет БиХ, који ће за последицу имати крвопролиће и ратни исход.

Нема сумње у то да је ова одлука позив на рат. Ако Канцеларија високог представника не уради оно што је обавезна Дејтоном, сигуран сам да у овој земљи има и људи и капацитета и институција који ће бити спремни да бране њен интегритет и суверенитет“, рекао је Суљагић. Он тврди да није никакав ратни хушкач, већ да је реалан човек.

„Не позивам ја на рат, већ Додик све ове године. Нема сумње у то да је ова одлука позив на рат“, не одустаје он. На констатацију да је референдум демократско право, одговара:

Јесте, али у свим другим околностима, осим у овој. Исход овог референдума за последице ће имати сукобе.“

С друге стране, Додик каже да одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ показује одговорност Српске, чији је циљ очување уставног поретка од неовлашћених поступака високог представника у БиХ.

„Референдум није позив на рат, већ одбрана Устава и Дејтонског споразума, одбрана наших уставних овлашћења. Народ иде на референдум, узима оловку у руке, а не узима оружје“,  нагласио је Додик.

Аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да бошњачки политичари позивају на крвопролиће.

„Референдум је демократско право, али они провоцирају јер је крајњи циљ ревизија Дејтона. Међународна заједница мора јасно да им каже да престану са ратно-хушкачким изјавама“.

Есад Дураковић, академик из Сарајева, сматра да Додик није одабрао добар тренутак за референдум, али да се сви морају уздржати од ратне реторике.

Нисам веровао ни деведесетих да може икада да се у БиХ деси рат, па сви знамо шта се догодило. Не треба искључити ни могућност новог посезања за оружјем. Нажалост“.

Емир Суљагић, лидер пробошњачке Коалиције Први март, и раније је имао сличне изјаве, па је тако 2013. Српску упоредио са нацистичким Вермахтом и запретио је да ће ослободити „окупирани део територије“, како је назвао РС.

„Република Српска је окупирана територија, а власти Српске су немачки Вермахт из Другог светског рата. Имамо право да ослободимо тај део територије“, причао је Суљагић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here