Насловна Политика И Бајден притиснуо Хрватску

И Бајден притиснуо Хрватску

4
ПОДИЈЕЛИ

Телефонски позив америчког потпредседника Џоа Бајдена новом хрватском премијеру Андреју Пленковићу био је довољан да дође до скидања блокаде Србији за поглавље 26, пишу Вечерње новости.

Два су најважнија разлога зашто је Загреб пожурио да послуша своје партнере, а један од њих је тај што је, како се наводи, Американцима Србија потребна као партнер у борби против тероризма, могуће нове избегличке кризе, али и контроле све агресивинијег исламизма у БИХ.

Додаје се и да немачкој канцеларки Ангели Меркел као „једином истинском европском лидеру“, која сада има проблема код куће, „хрватско-српски сукоб“ у ЕУ сигурно не треба.

Лист пише да се два дана пре скидања хрватске блокаде за поглавље 26, у дипломатским круговима већ знало да ће Хрватска попустити много пре средине јануара, а како је том листу потврђено из више извора притисци Берлина и Беча, али и Вашингтона очито су дали резултат.

Комесар Јоханес Хан је, како се наводи, добио задатак да „погура“ и српску страну да покаже добру вољу, како би поглавље што пре било отворено и затворено.

Процес проширења је важан за будућност европске породице и зато Брисел очекује од Загреба и Љубљане да имају више разумевања за земље кандидате, поготово што многе европске државе, попут Холандије, имају крајње негативан став око проширења, каже се у тексту.

Такође, наводи се и изјава бивше шефице дипломатије Хрватске Весне Пусић која је упитала, чиме то може да се хвали хрватска спољна политика у 2016, додајући да је Хрватска два пута без разлога блокирала Србију, те попустила под притиском, чиме је нанета штета угледу Хрватске.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Трсили се пар дана, кад, стиже налог: тако и тако. И шта ће јадни, таман помислише да се и они за нешто питају.. Ee, није лако бити Рват, не!

 2. 0
  0

  Blago kukavnim srbima, pojdose u jevropu. Da ista znate kukali bi i sve glasa.

  Zivjela Rusija!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here