Насловна Насловна Бајчетић: Уколико Даниловић после овог не смијени Стојановића, од њега очекујем да...

Бајчетић: Уколико Даниловић после овог не смијени Стојановића, од њега очекујем да поднесе оставку

2
ПОДИЈЕЛИ

Никола Бајчетић, пребијан и затворен након октобарских протеста Демократског фронта добио је мишљење Заштитника људских права и слобода Црне Горе.

„Ово објективно мишљење је доказ да протести ДФ-а нису били насилни, те да су једино насиље према демонстрантима 17.10.2015. ујутру спроводили униформисани криминалци МУП-а ЦГ. Иако након 8 мјесеци није откривен нити један актер мог пребијања, док са друге стране имамо моју првостепену судску пресуду гдје су ме неосновани осудили на 3 мјесеца затвора у овом монтираном политичком судском процесу, очекујем да МУП по препорукама Заштитника људских права и слобода ЦГ поступи у најкраћем могућем року. Такође, очекујем од министра Унутрашњих послова Горана Даниловића да смијени директора УП Славка Стојановића, јер је свима јасно да, док год је Стојановић директор УП, униформисани батинаши коју су тукли демонтранте никад неће бити откривени. Уколико Даниловић не смијени Стојановића, од њега очекујем да поднесе оставку и повуче се из Владе Мила Ђукановића“, каже Бајчетић.

bajcetic

Да напоменемо, невладина организација „Иницијатива младих за људска права” се дана 12.01 .2016.године, обратила институцији Заштитника људских права, указујући на поступање полицијских службеника током протеста према грађанину Бајчетић Николи тражећи да се испита случај. Уз обраћање достављена је медицинска документација. Будући да обраћање није садржало потребне елементе за поступање Заштитника, контактиран је грађанин и позван да да сагласност за поступање Заштитника, наведе чињенице и опише догађај. Дана 20.01.2016 године грађанин је дошао, поднио притужбу и дио документације.

Грађанин Никола Бајчетић у разговору и притужби је навео: да је дана 17.10.20Ј 5.године у шест сати  својим возилом, марке регистатских ознака ПГ-ФЦ 862, управљао улицом Станка Драгојевића: да је био свјестан чињенице да је забрана саобраћаја у тој улици; да је из возила гледао како полицајци крволочно поступају и гурају колеге који су учествовали на протесту, тачније шаторе, бину; да је примијетио како двојица колега леже на асфалту док их полицајци туку и покушавају да пребаце преко ограде; да је видио да нема у близини возила хитне помоћи и никог од љеекара ко би им помогао; да је видјевши да његовим колегама треба помоћ полако кренуо својим возилом ка њима како би их смјестио у ауто и повезао до Ургентног центра; да је тад пролазио аутомобилом и примјетио како полицајци долазе са стране и како пендрецима ударају по његовом возилу; да је зауставио возило, шокиран поступком припадника Управе полиције; да су га псовали и покушали да извуку из возила; да се тада уплашио и покушао на кратко да се удаљи од полиције која је крволочно ударала по ауту и зауставила га; да је притрчало око 15-20 полицајаца и извукли га из аута ударајући пендрецима по тијелу; да је главу срећом заштитио рукама; да је задобио око 20 удараца по леђима, ногама, ребрима, рукама.

„Полиција је имала право да приведе Николу Бајчетића током разбијања протеста Демократског фронта 17. октобра, али су га полицајци приликом хапшења злостављали нечовјечним и понижавајућим поступањем“, сматра Заштитник људских права и слобода, Шућко Баковић. То се наводи у његовом мишљењу поводом притужбе Бајчетића због хапшења.

sucko-bakovic

Током разбијања протеста ДФ-а 17 . октобра, полиција је имала право да приведе Бајчетића јер је колима пробио полицијске кордоне иако је знао да је Булевар Станка Драгојевића затворен за саобраћај, јер је тако довео у опасност окупљене и полицајце, али није имала право да га злоставља. Омбудсман је његово хапшење описао као нечовјечно и понижавајуће поступање полиције.

„Неприхватљива је оцјена Управе полиције да је употреба средстава принуде према Бајчетић Николи била законита, имајући у виду извјештаје љекара и налаз и мишљење вјештака специјалисте судске медицине. Наиме, полицијски службеници су ван сваке сумње примијенили силу већу од оне која је била апсолутно неопходна. Именовани је био опкољен са двадесетак полицајаца, далеко бројчано и физички надмоћнијим, није пружао отпор већ се налазио у беспомоћном погнутом положају, главом према асфалту и рукама покривајући главу са намјером да се заштити од удараца. Том прилком задобио је више 11 удараца по читавом тијелу, а што потврђује налаз и мишљење вјештака специјалисте судске медицине о врсти повреда које је том приликом задобио, положају у којем се налазио док је задобијао повреде и могућем механизму наношења констатованих повреда“, навео је Баковић у Мишљењу које је доставио Бајчетићу, а он то прослиједио медијима.

Зато, омбудсман МУП-у и Управи полиције препоручује да без одлагања открију све полицајце који су тукли Бајчетића и оштетили његово возило, а позива их и да поштују све домаће прописе и међународне уговоре који се односе на примјену полицијских овлашћења.

Бајчетић сматра да је мишљење Омбудсмана доказ да протести ДФ-а нијесу били насилни, већ да су једино насиље према демонстрантима спроводили, како каже, униформисани криминалци МУП-а.

„Иако након осам мјесеци није откривен нити један актер мог пребијања, док са друге стране имамо моју првостепену судску пресуду гдје су ме неосновани осудили на 3 мјесеца затвора у овом монтираном политичком судском процесу, очекујем да МУП по препорукама Заштитника људских права и слобода поступи у најкраћем могућем року. Такође, очекујем од министра Унутрашњих послова Горана Даниловића да смијени директора УП Славка Стојановића, јер је свима јасно да, док год је Стојановић директор УП, униформисани батинаши коју су тукли демонтранте никад неће бити откривени“, закључио је Бајчетић у саопштењу за јавност.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here