Насловна Друштво Бадњи дан – најава радости Христовог рођења (ВИДЕО)

Бадњи дан – најава радости Христовог рођења (ВИДЕО)

15
ПОДИЈЕЛИ

Православни вјерници данас обиљежавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник Божић, којим се прославља рођење Исуса Христа.

Поздравом „Мир Божји – Христос се роди“ патријарх Српске православне цркве Иринеј честитао је предстојећи Божић по Јулијанском календару православним вјерницима у Србији, Црној Гори, Републици Српској и у расејању, са позивом да живе у љубави и слози.

Поздрављамо божићним поздравом сву нашу духовну дјецу у Отаџбини и расејању, и позивамо их да живе у међусобној братској љубави, у љубави Божића. Посебно се молимо за распето Косово и Метохију, нашу духовну и националну колевку, коју је велики Његош назвао ‘грдним судилиштем’„, навео је Иринеј у Божићној посланици.

Према његовим ријечима, „док је Срба, биће и Косова!“, а „Косово је душа Србинова!“

Зато ће Косово и Метохија бити и остати наша земља, јер су ту наша Голгота и наш Јерусалим„, поручио је Иринеј.

Badnji dan 2016 02Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника.

Припреме за овај празник почињу 40 дана прије 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тијела, а људи се у поздрављају ријечима „Христос се роди”, а отпоздрављају са „Ваистину се роди”.

Бадњи дан је последњи дан поста, дан када се обавезно припрема посна вечера, а прати га и друга симболика код Срба – сјеча бадњака, уношење сламе, бацање ораха, пијукање дјеце коју предводи домаћица и обилажење у круг просторије у којој се поставља посна вечера.

01-CETINJE_nalaganje_badnjaka_-e1451944857646-720x375

Бадњак представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донијели Јосифу и Марији да заложе ватру и загрију пећину у којој је рођен Исус.

Бадњак се пали уочи празника и гори до Божића када се објављује радост Христовог Рођења. Догоријевање бадњака је симбол растанка са старим вјеровањима и прихватање нове свјетлости која долази са вјером у Новорођеног Христа.

Сви обичаји имају смисао хришћанског заједништва, па се сматра да се људи окупљени око бадњака загријавају љубављу и слогом, а његову свјетлост уносе у мрак незнања и празновјерја. Највише народних обичаја код Срба везује се за Бадњи дан и Божић којима се дочарава догађај Рођења у Витлејему.

Уочи Божића сламом се посипа под и домови се претварају у Витлејемску пећину у којој је рођен Богомладенац Исус који је повијен у сламу и којем су се најприје поклонили пастири. У сеоским кућама слама лежи и по три дана док се у градовима у домове уноси свежањ сламе која се поставља уз бадњак.

Badnji dan 302

Постоји обичај да се куће посипају житом и низ других ритуала којима се даје хришћански смисао јер је Христос дошао да људе зближи и нахрани и напоји својом науком и љубављу. „Ко је гладан нека дође к мени ја ћу га нахранити и које жедан нека дође к мени да пије воде живе“, записано је у Јеванђељу Христовом.

На Бадњи дан се пече божићна печеница, припремљена претходног дана, на Туциндан. У православним кућама Бадње вече је породични празник када се укућани окупљају око обавезно посне трпезе – посна јела, риба, суве шљиве, ораси…

Badnji dan

Божић је увијек први мрсни дан, ма у који дан пао, и дан када се црквама причешћују они који су поштовали правила Божићног поста.

Божић по Јулијанском календару, поред српске, славе и руска, јерменска црква, Света гора и један дио коптске цркве.

Срби Божић обиљежавају од памтивека, а Бадњаком, односно божићним дрветом се у кућу уноси срећа, здравље и напредак.

15 КОМЕНТАРИ

 1. "Sretno ni bilo Badnjeveče vladike Danila, Crnogorci moji! Sretno ni bilo i ovo Roždestvo Hristovo koje pod šatorom slavite! Sretni ni srpski badnjaci koje ovu godinu pod vedrim nebom nalažete!"
  0
  0

  GOVOR CRNOGORSKIM TRUPAMA PRED SKADROM

  Hrabri moji vojnici!

  Duž cijele sve burne i pune uzbuđenja jeseni pod vedrim mi nebom stojite, moji vitezovi, sa oružjem u ruci da oslobođavate što nijeste oslobodili, da osvajate što osvojili nijeste, da domovinu proširite donde dok pravo imate proširiti je. Sve ste to vršili i vršite i s voljom i sa pregnućem vi urođenim. Ni česti bojevi, ni česti pohodi, ni zlo vrijeme, ni trud, ni muke vašu čeličnu volju ne oslabiše. Pošto viteška ruka drage ni braće iz Srbije podžeže najsjajnijim plamenom plačuće kandilo svetoga hrama Gračanice na Kosovu, pošto vi velikoljepno osvijetliste Visoke Dečane i svetu Patrijaršiju za nastupajuće Hristovo roždestvo, vi ste mi isto čili danas kao i ono jutro kad neustrašivo prvi zavrgoste borbu sa turskom carevinom.

  Ja se ponosim s vama, vitezovi moji, jer sam opojen vjerom da ste kadri biti još veličanstveniji u mogućim iskušenjima takne li se ko vaših prava i ospori li ni sjesti na ognjišta vaših djedova i mojih predšastvenika Nemanjića, Grebljanovića, Brankovića, Balšića i Crnojevića. Sjesti na njihov prijeklad, okupiti se oko njihovih grobova – to je i naša dužnost i naše neosporno pravo. Za to izginuti bilo bi nam slatko.

  A doživi li se to bez iznenadnih žrtava, zahvalićemo bogu, pa ćemo drugi Božić po milosti njegovoj slaviti u miru i tišini u svojim domovima, među svojim porodicama, svijećama u ruci mjesto smrtonosnog oružja koje danas držimo.

  Sretno ni bilo Badnjeveče vladike Danila, Crnogorci moji!

  Sretno ni bilo i ovo Roždestvo Hristovo koje pod šatorom slavite!

  Sretni ni srpski badnjaci koje ovu godinu pod vedrim nebom nalažete!

  Knjaz prestolonasljednik i njegova braća, Mirko i Petar, izručiće vi moj srdačan pozdrav i moj očinski blagoslov, a ja i nejač vaša slavićemo ovamo Božić sa milom pomišlju na vas i željom da se ovaj krvavi rat što prije svrši i da ni najsvježije i najljepše lovorove otud donesete.

  Na frontu pod Skadrom, 24. XII 1912.

 2. 0
  0

  Срећан Бадњи дан,нек живи Српска Црна Гора.Живјело Српство мило.Живјела мајка Русија.Бог у помоћ разбраћеној и покатоличеној браћи,да им плам Божићњег бадњака мозак просвјетли.Ако има наде за њих.А има ако оће да се врате у вјеру прађедовску.Покајте се искрено и Бог ће вам данас опростити.

  • 0
   0

   Pod Lovćenom badnjak gori, u čast svetoj Crnoj Gori, to je dom svih pastira i presvetih Manastira, ośeća se tamjan gorski, Srećan Badnjak crnogorski !!
   Srećno bilo Erakoviću iz crnogorskih Banjana , doma crnogorskih serdara i vojvoda !

 3. 0
  0

  Nidžu , u zdravlje ti Badnji dan i sretan Božić , ti si brat naš kako gođ obrneš nemaš bližeg od mene , ja te razumijem i kad te g.Milenković blati , živio mi brate 100 godina !!!
  Pušti gume i sitne pakosti u ove blage dane , sad smo svi jedno , zajedno oko krsta i naše majke Crne Gore !!

 4. 0
  0

  nemam maramicu da obrisem zuze,ne znam od radosti ili zalosti ali tvoje prisutvo je na ovom potalu ostvilo duboki utiska na tebe,nesto slicno kao na Marokance koji prodaju hasis,nemogu da ga ne provjere,neka ako Bog veliki da da se i ti povratis vjeri pardjedovskoj ,u to ime Hristos se Rodi

 5. 0
  0

  Ja sam moj dobri i pošteni Nidžo u vjeri prađedovskoj , ne mjenjam se Ja kako „vjetar puše“ , ne prodajem naciju za večeru niti da se kome dodvoravam , ne klizam tamo nekima da sam isti ka on iako različit , i mene zaboli kad vam onako grdno pripišu , naši smo Nidžo ovđe svi , u najsvetiju jedinu majku našu Crnu Goru , neka vas dragi Bog prosvijetli da se vrnete svojoj državi i svom narodu , Hristos se rodi , vaistinu se rodi !!!

 6. 0
  0

  u najsvetiju jedinu majku našu Crnu Goru , neka vas dragi Bog prosvijetli da se vrnete svojoj državi i svom narodu , Hristos se rodi , vaistinu se rodi !!!

  da se vrnete

  iskredno mnogo ne gledam kad nesto napisem niti to ispavljam,medjutim kod tebe moram dobro da pripazim
  da se vrnete ,tako smo mi kao mali vrcali stoku da ne ide u tudje imanje,pa tako i vi kad se vratite mozemo razgovarati o svemu!

 7. 0
  0

  Kud si prispio bez svoje države , svoje kuce , svoga naroda ???
  Ko se od svojih odrodi , niti je tamo , niti je ovamo , ža’ mi je Nidžo , na srce ste me zaboljeli ti i Đika kad vas onako nagrdi g.Milenković , tako ti je to kad je košulja bliža od podkošulje .
  Daće Bog da se vrnete svojim korijenima , svojem narodu , pa će vas boljeti uvo što vam ko iz inostranstva zbori , ka mene što to ne tangira !

  • 0
   0

   da prekratim ,ovo nije moja drzava,niti ce biti dok je ovakva,od 2006 zivm nasilno u njoj,voljom mafije i Nato pakta.To sto imam njen pasos imam jednako ljubavi prema noj koliko moji pokojni djedovi za Austrougarsku,samo je ono bila drzava!Okupatorska je bila i ugnjetvala nas je,ali je bila drzav ,to da ne zaboravis,a hoces li se ti vrtati ili nece tvoja stvar,necemu treba pripadati da bi se tome vratio,cemu ti ili vi pripadate to najbolje znate?Ja ovome ne pripadam a samim tim ni ovoj drzavi i tvojoj naciji i nikada niko moj tome nije pripadao,nije mnogo ali nije ni malo onako za pocetak!

  • 0
   0

   Prodali ste nam Kosovo nasu podkosulju jer slusate inostranstvo koje vas i tekako tangira,nemojte samo vi o uvetu zivota vam.Sretan Badnji dan!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here