Насловна Друштво Бабовић брани рад и на суду

Бабовић брани рад и на суду

0
ПОДИЈЕЛИ

Адвокат Никола Мартиновић, у име Петра Мартиновића, недавно је поднио тужбу Привредном суду против члана Савјета младих ДПС-а Милана Бабовића и Универзитета “Медитеран”, ради повреде ауторског права и накнаде штете.
Бабовић је у свом магистарском раду “Утицај капиталних инвестиција на развој туристичке привреде у Црној Гори”, преписао око половину магистарског рада Мартиновића – “Туристички производ Црне Горе и стратешки правци његовог развоја”.

Бабовић је магистарски рад одбранио 2011. на Факултету за туризам у Бару, осам година након што је Мартиновић магистрирао у Љубљани.

Адвокат Мартиновић казао је да је тужба предата и да процес траје скоро пола године.

Основно државно тужилаштво у Подгорици провјерава да ли су плагијати научни радови министарке науке Сање Влаховић и Бабовића, по пријави Центра за грађанско образовање (ЦГО).  ЦГО је поднио пријаву против Влаховићеве, јер је професор Димитриос Бухалис јавно позвао министарку да се извини и поднесе оставку, јер је дословно преписала дио његовог истраживања.

Подношење пријаве против Влаховићеве и Бабовића услиједило је након што је Сенат Универзитета “Медитеран” крајем децембра закључио да немају законског основа да утврђују да ли су њих двоје преписали научне радове.
Таква одлука је донесена  иако је Кодексом академске етике, који је 2013. донио бивши рекор “Медитерана” Слободан Бацковић, прописано да “академско и стручно особље не смије користити туђе радове или идеје без навођења извора”.

Бивши асистент на Факултету за поморство склон преписивању

Иако је ово прва приватна тужба против Бабовића, то није његов једини плагијат. Бабовић, који је био и асистент на приватном Факултету за поморство у Бару, плагирао је и ауторске текстове савјетника у Влади Србије Микија Видаковића, савјетника у Скупштини Црне Горе Иване Гардашевић и уредника београдске “Политике” Миомира Бркића.

Бабовић је у “Дневним новинама”, уочи предсједничких избора 2013. године, објавио готово истовјетан  текст који је у априлу 2012. у Србији објавио Видаковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here