Насловна Политика Азаров: Постоји могућност стварања владе у егзилу

Азаров: Постоји могућност стварања владе у егзилу

1
ПОДИЈЕЛИ

Бивши премијер Украјине Микола Азаров саопштио је да постоји могућност стварања владе у егзилу.

Према ријечима бившег премијера, које преноси Спутњик позивајући се на лист „Известија“, одлука Дорогомиловског суда у Москви даје могућност обраћања међународним инстанцама.

Подсјећамо да је Московски суд пресудио да су догађаји на Мајдану 2014. године у Украјини представљали државни преврат. У том судском процесу испитани су бивши украјински званичници, руководиоци администрације бившег предсједника, као и припадници Министарства унутрашњих послова и службе безбједности и утврђено је да су сва дешавања била супротна уставу.

Азаров је данас саопштио да би Комитет такође могао да створи владу у егзилу, али сматра да је за то „потребно да се створе услови“ у Украјини.

„Када владајућа елита, која је незаконито преузела власт, практично не буде могла да обавља своје функције, а народ буде затражио алтернативну владу, тада ће се појавити такви услови“, рекао је Азаров, пренио Спутњик.

Главни трг у Кијеву, Трг независности, окупирале су присталице европске интеграције 21. новембра 2013. године. Разлог за протесте била је одлука владе Миколе Азарова да обустави потписивање Споразума о придруживању ЕУ. Касније је Мајдан постао центар сукоба снага безбједности и екстремиста. У сукобима током којих је опозиција у више наврата примјењивала оружје и „молотовљеве коктеле“, страдале су десетине особа на обје стране. У фебруару 2014. Врховна рада свргнула је предсједника Виктора Јануковича који је био принуђен да напусти Украјину.

Микола Азаров се налази на челу „Комитета за спас Украјине“, који је покренуо поступак о признавању догађаја из 2014. за државни удар у Украјини.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Prije 5-6 godina sam vozio kroz Ukrajinu prema Rusiji. U Ukrajini su putevi prilično dobri i održavani, a kad dođete na cestu ka Rusiji potpuno druga priča. Uopšte se ne održava, puna rupa, na jednom mjestu sam slomio točak. Tada još nije bio potpisan sporazum o pridruživanju Ukrajine sa EU, bilo je to prije Majdana, ali se po putevima moglo vidjeti da bi ukrajinci najviše voljeli da ih nema, da ih ništa ne povezuje sa Rusijom. A protiv volje naroda se ne može.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here