Насловна Поглед Аушвиц – 70 година од ослобођења

Аушвиц – 70 година од ослобођења

0
ПОДИЈЕЛИ

 У уторак, 27. јануара, навршава се 70 година откако је Црвена армија ослободила нацистички логор смрти Аушвиц, симбол злочина у Другом светском рату и масовног страдања притворених људи, од којих су већина били Јевреји.

ausvic

Тог дана се обележава и Међународни дан сећања на жртве холокауста, који је 1. новембра 2005. године установила Генерална скупштина УН.

Истребљење Јевреја, или како су то говорили нацисти – „коначно решење јеврејског питања“, почело је инвазијом нацистичке Немачке на Пољску у септембру 1939. године.

Уследила су прва масовна убиства Јевреја и њихово изгладњивање до смрти, а прве жртве били су и совјетски војници, заробољени у Пољској и на балтичким и совјетским територијама, наводи АФП.

Један од најмоћнијих људи Трећег рајха и командант озлоглашених С С трупа Хајнрих Химлер убрзо је сагледао да је оваква метода „врло ограничавајућа“, јер није могла да се примени на већој територији западне Европе.

Са својим замеником Рајнхардом Хајдрихом осмислио је другу методу истребљивања Јевреја у виду гасних комора, технике која је већ коришћена у Немачкој над хендикепираним особама.

Химлер, творац холокауста, осмислио је план о отварању коцентрационих логора у Пољској у којима би људи били убијани у гасним коморама пуштањем отровног гаса „циклон Б“, чија примена је почела први пут у Немачкој почетком „20-тих година.

Аушвиц је постао највећи логор у којем је нацизам остваривао стравичну замисао о масовном уништавању људи.

Првобитно замишљен као затвор за пољске политичке затворенике, изграђен је на југу Пољске у близина Кракова, у граду Освјенћим, а његову изградњу наредио је Химлер 27. априла 1940. године.

У близини главног логора касније је изграђено још око 40 других. Тако је три километра даље, у селу Бжежинка, 1941. године изграђена огромна фабрику смрти Биркенау, а ту су још и логори у Белзецу, Собибору и Треблинки.

Зна се да су та три логора изграђена на основу „Операције Рајнхард“ која је покренута с циљем „коначног решења“ за јеврејско питање, а према подацима вашингтонског Меморијалног центра посвећеног холокаусту, у тој операцији је убијено 1.7 милиона Јевреја, наводи АФП.

У логору Биркенау је изграђена већина постројења за масовно уништавање, а по стравичности издвајају се четири крематоријума с гасним коморама.

Командант логора Аушвиц био је Рудолф Хес.

Нису све жртве Аушвица умрле од гаса. Непосредно након доласка у сточним вагонима, гомила људи „селектована“ је код рампе за истовар, како су то говорили нацисти. Лекари и С С раздвајали су затворенике на оне које ће одмах убити гасом и на оне који ће преживети долазак.

Један од лекара је и Јозеф Менгеле, кога су прозвали „Анђео смрти из Аушвица“.

Поред „селекције“ Менгеле је спроводио и зверске експерименте – неке од њих и на деци, наводи Дојче веле.

Број жртава концентрационог логора Аушвиц никада није тачно утврђен.

Нацисти су званично регистровали 405.000 затвореника, од којих је 340.000 убијено тешким радом, глађу, болестима и „медицинским експериментима“.

У логоре за масовно уништавање, међутим, довођене су и убијане стотине хиљада људи, убедљиво највише Јевреја, али о томе нема никакве евиденције. Већина је одмах одвођена у гасне коморе.

Процене су да је у периоду од 1940. до 1945. убијено око 1,1 милион људи, већином Јевреја, у гасним коморама или од глади, болести и принудног рада у Аушвицу и суседном логору смрти Биркенау.

Светске новинске агенције пишу да се процене броја убијених у Аушвицу крећу од око милион и по, како наводе, до више од 3,5 милиона, што је податак који се најчешће среће у различитим енциклопедијама, уз опаску да се службено исказује цифра од око 2,5 милиона мртвих.

Црвена армија ослободила је Аушвиц 27. јануара 1945. године.

Немачке јединице пружале су огорчен отпор.

За ослобођење логора смрти гине 231 црвеноармејац, а преживели логораши, њих 7.500, изгледали су више мртви него живи.

Логор Аушвиц је 1947. на основу одлуке пољског парламента стекао статус државног музеја и једино је такво место које се нашло на списку светске баштине УНЕСКО.

Бивши концентрациони логор смрти годишње посети више од милион људи.

Прошле године је број посетилаца достигао 1,5 милиона, од којих међу њима било 70 одсто младих.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here