Насловна Политика Аустријски посланик тужио Штајнмајера због шпијунаже

Аустријски посланик тужио Штајнмајера због шпијунаже

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланик странке Зелених Аустрије Петер Пилц поднео је кривичну пријаву против шефа немачке дипломатије Франк-Валтера Штајнмајера и министра унутрашњих послова Томаса де Мезијера због „обавештајних активности против Аустрије“.

frank-valter-stajnmajer

Он је пријавом реаговао на оптужбе против немачке обавештајне службе БНД да је заједно са америчком службом НСА шпијунирала Аустрију.

Штајнмајер је од 7. јула. 1999. године до 22. новембра 2005. као државни секретар био надлежан за БНД, а Де Мезијер као министар за посебне задатке од 22. новембра 2005. до 28. октобра 2009. године преузео те надлежности, образложио је Пилц.

Обојица политичара били су шефови БНД-а и од 2004. до 2008. године и политички и лично одговорни су за шпијунску операцију „Еиконал“ у оквиру које су шпијуниране телекомуникације других држава ЕУ, међу којима и Аустрија, наводи се у пријави.

Пилц је поднео пријаву и против осталих шефова БНД-а Августа Ханинга (1998—2005), као и Ернста Ухрлауа (2005. до 2011). БНД је, наводно, по налогу НСА циљано и на основу листе приоритета надзирао телекомуникационе везе у Бечу.

Као доказ, Пилц је предао један мејл из 2005. године.

И аустријска влада поднела је у мају пријаву против непознатих лица, због сумње за шпијунажу, након што се у немачкој штампи појавила прича о шпијунским активностима БНД-а за НСА, чија је мета била и Аустрија.

Државно тужилаштво у Бечу потврдило је пријем кривичне пријаве посланика Пилца, наводећи да је она сада у фази провере.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here