Насловна Политика Аустрија: Трећи покушај за избор предсједника

Аустрија: Трећи покушај за избор предсједника

0
ПОДИЈЕЛИ

Аустријанци су данас, трећи пут, изашли на биралишта како би изабрали предсједника државе, послије најдуже и једне од најпрљавијих предизборних кампања.

Чак 11 мјесеци трајала је предизборна кампања, пошто је други круг гласања, који је одржан 22. маја Уставни суд поништио због неправилности у пребројавању гласова стиглих поштом.

У првом кругу, одржаном 24. априла, кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО), Норберт Хофер, побиједио је освојивши 35,1 одсто гласова, а најбољи међу противкандидатима био је Александер ван дер Белен са 21,3 одсто гласова.

У другом кругу, 22. маја, Ван дер Белен је побиједио тијесно са 50,3 одсто, а Хофер је освојио 49,7 процената гласова.

Тај исход је Уставни суд оспорио пошто су гласови пристигли путем поште, а који су били одлучујући, били отворени прије законског рока и у многим мјестима отварани су у одсуству појединих чланова изборне комисије.

Други круг је требало да буде поновљен 2. октобра, али је пред гласање установљен проблем са изборним материјалом.

Поново су листићи за гласање путем поште били проблем, овог пута коверте нијесу биле добро залијепљене, па су се одлепљивале, због чега су гласови пристигли на тај начин били неважећи.

Министар унутрашњих послова, Волфганг Соботка, због тога је предложио да се избори одложе, а штампарија која је штампала гласачке листиће промијени, подсјећа Тањуг.

Парламент је након тога одлучио да избори буду 4. децембра, уз измијењени изборни закон, који сада омогућава ажурирање бирачког списка, али и уз јасна правила за изборне комисије и гласаче.

Истраживања јавног мњења поново најављују тијесну трку за предсједника Аустрије, па би гласови путем поште могли да одлуче.

Од 8. јула Аустрија нема предсједника, а његове дужности обавља предсједништво парламента.

Право гласа на изборима има око 6,4 милиона Аустријанаца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here