Насловна Политика Аустрија страхује од босанских муслимана

Аустрија страхује од босанских муслимана

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Волфганг Петрич изразиоје забринутост због босанских муслимана у Аустрији.Он је, у изјави бечком дневнику „Курир„, рекао да је забринут због стања међу босанским муслиманима у Аустрији.

beč

„Постоје назнаке да је утицај Саудијске Арабије учвршћен. Потенцијал за проблематични развој је присутан“, казао је Петрич.

Када је реч о поређењу Аустрије и Француске, он је нагласио да је ситуација у Француској, због последица колонијализма у северној Африци, сасвим другачија.

Петрич, који је као амбасадор Аустрије при ОЕЦД-у живео до краја 2013. у Паризу објаснио је да се развио гето у том граду, где муслимани живе на маргинама друштва.

„Ту се развио криминални, радикални потенцијал. Власти то нису успеле да ставе под контролу, а и интеграција је недовољна“, оценио је он.

Петрич је апеловао на муслимане да се интегришу у Аустрији и себе виде као аустријске муслимане, додајући да то важи пре свега за другу и трећу генерацију.

Поредивши стање у Француској и Аустрији, лист „Курир“ подсећа да је више од 1.100 Француза одтишло у џихад у редове Исламске државе и да се око 500 тренутно налази у ратном подручју Сирије и Ирака, а да је из Аустрије у џихад отишло између 150 и 180, те да се више од 60 вратило у земљу, док је у Француској тај број далеко већи.

Када је реч о организованости муслимана у Аустрији сунити турског порекла представљају највећу групу, испред босанских муслимана.

Верници су организовани око џамија, удружења, међу којима је највећа Турско-исламска унија (АТИБ) са 64 џамије, затим следи Исламска федерација у Бечу са 59 верских објеката, Унија исламских културних центара са 43, и Удружење бошњашких исламских удружења са 41 џамијом.

Од око 550.000 муслимана колико живе у Аустрији половина њих је секуларна, а око пет одсто је организовано око исламских удружења, од којих неки следе политички Ислам, и у вези су са радикалним организацијама.

„Те групе злоупотребљавају аустријску демократију и отворено друштво, како би преко својих структура удружења преносили и ширили политичке садржаје из иностранства и репресивну теологију, које немају везе са правим исламом. То је политичка вера која у секуларној државни нема шта да тражи“, сматра Бирол Килић, председник Турске културне заједнице у Аустрији.

Он је уједно критиковао владајуће партије у Аустрији да су те групе учиниле прихватљивим и у џамијама „ловили“ за гласачима.

„Аустрија је постала земља политичког ислама, који многе муслимане преко политичких партија и структура моћи ставља под притисак и шири страх међу њима“, рекао је Килић.

„Курир“ подсећа да се многа исламска удружења налазе под „кровом“ Исламске верске заједнице у Аустрији, чији је председник Фуат Санач, који губи већину пред овогодишње изборе.

У тој организацији чини се да јача Мили Геруш, којег немачке обавештајне службе сматрају антидемократским и особом која одбија западну демократију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here