Насловна Политика Аустрија: Сјутра избори који су већ унијели дубок раздор у друштво

Аустрија: Сјутра избори који су већ унијели дубок раздор у друштво

0
ПОДИЈЕЛИ

У Аустрији се сјутра одржавају предсједнички избори чија је једанаестомјесечна кампања, према мишљењу многих аналитичара, дубоко подијелила друштво у овој земљи.

Предизборна кампања два кандидата – кандидата Слободарске партије (ФПО) Норберта Хофера и Александера ван дер Белена – била је поларизујућа, а уједно и кампања у којој су валдајуће партије – Социјалдемократска партија (СПО) и Народна странка (ОВП), које су до сада увијек постављале предсједника, биле декласиране као гледаоци, наводи Тањуг.

У анализи се истиче да би предстојећи избори могли ући у историјске анале по више питања: тако би по први пут, у послератној историји земље, један слободарац могао бити предсједник, а уједно би, избором Хофера, држава добила и најмлађег предсједника са 45 година.

Дуел између Хогера и Ван дер Белена – раздор чак и међу члановима породица

Посланик ОВП Јоханес Шмукеншлагер подржава Хофера, а његов брат Штефан, градоначелник Клостернојбурга је за Ван дер Белена, наводи се у Тањуговој анализи.

Хофер је у кампањи тематизирао страхове Аустријанаца, и то свих социјалних слојева, прије свега страх од социјалног пада, јединствена је оцјена истраживача јавног мњења. Око себе је окупио грађане који стрепе од преоптерећења због превелике имиграције, али и оне који су незадовљни актуелном владом (СПО-ОВП).

У градовима и међу млађима, као и женама, Ван дер Белен има већу подршку, наводи медиј. Он је окупио грађане који се плаше да би побједом деснице биле угрожене основне вриједности републике.

Током предизборне кампање ствопрена је референдумска атмосфера, јер се грађани одлучују између двије потпуно супростављене политичке струје: Хофер заступа курс оштријег наступа Аустрије према ЕУ, блокирању сваке даље централизације Уније, и за већа национална овлашћења, а Ван дер Беленова кампања указивала је на опасност угрожавања имиџа Аустрије у свијету избором десничара, прије свега због пријетње да би побједа Хофера могла водити ка иступању из ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here