Насловна Политика Аустрија се наоружава против тероризма

Аустрија се наоружава против тероризма

0
ПОДИЈЕЛИ

Министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл Лајтнер најавила је да ће на сјутрашњој сједници владе представити свој „безбједоносни пакет“, који предвиђа додатну опрему за полицијске снаге у циљу ефикасније борбе против тероризма.

johana-mikl-lajtner01foto-ap_f

Према њеним ријечима, тај пакет је у циљу превенције терористичких напада попут оних у Француској, јер у Аустрији „постоји повод за забринутост, али не и за панику“.

У првој реакцији на терористичке нападе у Француској, полиција у Аустрији је стављена у виши степен приправности, појачане су патроле код потенцијалних циљева напада.

Што се тиче „безбједоносног пакета“ његови трошкови су троцифрено милионски.
Готово половина потребног новца из буџета биће искоришћена за набавку додатне опреме и ресурсе.

Тако министарка жели нова оклопна возила, панцирне прслуке и шлемове, као и нове ИТ-експерте.

Када је ријеч о надзору из ваздуха Лајтнер планира сарадњу полиције са војском.

У области превенције она предлаже „превентивне службенике“ који ће обучавати наставно особље у образовним установама. Њен пакет мјера предвиђа и одузимање пасоша џихадистима.

Аустрија важи као центар за регрутовање бораца за Исламску државу, а међу вођама машинерије за врбовање су лица са простора бивше Југославије, као што је, крајем прошле године ухапшени Тутинац Мирсад Омеровић.

У џихад у Сирију и Ирак из Аустрије, према процјенама власти, отиснуло се око 170 бораца, од којих се 67 вратило у Аустрију, а 29 погинуло на ратиштима.
Повратници из џихада представљају пријетњу и због тога се налазе под надзором полиције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here