Насловна Друштво Аустрија плаћа откуп за отетог Србина?

Аустрија плаћа откуп за отетог Србина?

0
ПОДИЈЕЛИ

У његовим грудима куца медвеђе срце, храбар је и свјестан опасности, али се, истовремено, осјећа и понаша као да му нико ништа не може. Љубазан је, али суздржан. Није комшија са којим стално пијете кафу. Брижан је отац двоје дјеце. Надам се да се према својим отмичарима односи дипломатски и молим се за његов срећан повратак.

hro-Savicic-2_620x0

Овако о отетом аустријском држављанину српског порекла Далибору Савичићу (39) говори његова комшиница у Линцу. Осим њега, борци Исламске државе киднаповали су, уочи минулог викенда, још осморицу људи. Међу њима је један Чех, а седам држављана земаља ван Европске уније. Сви су запослени у малтешко-аустријској компанији „Ваос“ и били ангажовани на експлоатацији нафтног поља на југу Либије. Како нам је потврђено у сједишту „Ваоса“ на Малти, приликом напада на нафтно поље „Ал Гхани“ ниједан од киднапованих радника није повријеђен. Компанијски врх није упознат са тим која је од мноштва терористичких група одговорна за отмицу. Пословодство не зна гдје су радници одведени, а из безбједносних разлога неће објављивати имена. У сталном су контакту са кризним штабом у Бечу и амбасадама земаља чији су држављани киднаповани.

По ријечима савезног канцелара Вернера Фајмана, влада у Бечу веома је забринута и чини све да избави свог држављанина, иначе бившег подофицира аустријске војске. Савичић је, у том својству, учествовао у мировној мисији УН на простору бивше Југославије. Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц каже да власти у Бечу немају директан контакт са Савичићем, као ни потврду да је жив – пренијели су тамошњи медији.

Вицеканцелар Рајнхолд Милерленер нада се позитивном развоју ситуације, мада у овом тренутку, како са жаљењем истиче, нема таквих индиција. Експерт за тероризам Петер Нојман из лондонског Краљевског института, наводи три могућа сценарија, односно, три мотива за отмицу: пропагандни, размјену заробљеника и новац. Нојман сматра да прва два случаја треба одбацити, те да, као највероватнији, остаје захтјев за откупнином. То, додаје, отвара велику дилему аустријским властима, јер ако буде платила за Савичића, практично ће отмичарима Исламске државе послати поруку да и убудуће могу да рачунају на новац из аустријске државне касе.

„Овоме у прилог иде чињеница да су европске државе, међу којима и Аустрија, у прошлости већ давале откупнине како би ослободиле своје држављане, али су плаћању претходиле године преговора, који су најчешће ишли преко посредника. Значи да би, и у конкретном случају, најпре требало обезбиједити комуникациони канал са отмичарима“ закључује Нојман.

СПУШТЕНЕ РОЛЕТНЕ

Аустријски интернет-портал „Њуз.ат“ преноси свједочење Савичићевих сусједа да су „на прозорима његове куће спуштене ролетне, али да испред врата, на отирачу на коме је исписано име компаније ‘Ваос’, стоје папуче и патике, као да их је власник тек накратко изуо“. У лијепо декорисаном врту Савичићеве куће у једном елитном градском насељу, стоји озидан роштиљ, а изнад улазних врата виси натпис: „Нека ова кућа сваком госту буде мјесто мира и одмора“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here