Насловна Политика Аустрија: Могућ азил за Сноудена

Аустрија: Могућ азил за Сноудена

0
ПОДИЈЕЛИ

edvard-snouden-Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер потврдио је покретање истраге у случају шпијунаже америчке обавештајне службе НСА и не искључује више могућност да би Едвард Сноуден, који је открио ову аферу, могао добити азил у Аустрији.

Служба за борбу против тероризма и заштиту уставности (БВТ) поднела је кривичну пријаву државном тужилаштву у вези могућности шпијунаже страних служби против Републике Аустрије.

На основу изјава бившег америчког агента претпоставља се да НСА у Аустрији има прислушну станицу и да је годинама прислушкивала телефоне и интернет везе.

Као могућа прислушна станица помиње се Интернет чвор „Виенна Интернет Еxћанге“ преко којег НСА прати аустријски интернет саобраћај.

Такође мистериозна је и даље улога једне виле у 18.бечком округу, одакле су наводно прислушкивани политичари, то јест њихови телефони.
„
Уложили смо протест САД против шпијунаже“, рекао је Шпинделегер бечком дневнику „Естерејах“, потврдивши покретање истраге против НСА.

Он је рекао да, иако нема детаљне информације, постоји могућност да су прислушкивани политичари и да је неопходно убудуће од тога заштитити грађане.

Шпинделегер је затражио заједничко деловање ЕУ за повећање безбедности података, један европски систем кодирања и безбеднију размену података.

Ми као ЕУ морамо подићи наше безбедносне стандарде и морамо бити независни од САД и других земаља. Због тога сам за један нови европски сервер, јер тренутно све иде преко САД или Азије“, казао је он.

Упитан за Сноудена, Шпинделегер је рекао да он још није испунио предуслов за добијање азила, а то је да није навео да жели у Аустрију.
„
Уколико буде поднео захтев за добијање азила, ми ћемо исти размотрити као и све остале молбе. Не могу искључити могућност давања азила Сноудену“, истакао је он.

Бивши агент НСА Томас Дрејк је уверен да је НСА надзор Аустрије био интензивнији него у Немачкој.

Аустрију, како је објаснио, НСА није уврстила као пријатељску земљу, и не сматра се као савезник као Немачка, те је уз то Беч и даље центар за шпијуне.

Шпинделегер је рекао да би био веома изненађен ако аустријски канцелар не би био међу 35 прислушкиваних шефова влада.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here