Насловна Политика Аустрија: Хофер признао пораз

Аустрија: Хофер признао пораз

0
ПОДИЈЕЛИ

Слободарска партија Аустрије (ФПО) и њен кандидат на предсједничким изборима Норберт Хофер признали су пораз и честитали новом предсједнику Аустрије Александеру ван дер Белену побједу.

Већ први прелиминарни резултати предсједничких избора у Аустрији, на основу 60 одсто избројаних гласова, раније поподне, указивали су да је на данашњим изборима побједио Ван дер Белен, кандидат кога подржавају Зелени.

Грађани Аустрије одлучили су се тиме за наставак досадашње политике, а против неизвјесности коју би, како се оцјењивало, донио избор десничарског кандидата Норберта Хофера.

Према поменутим прелиминарним резултатима, Ван дер Белен је освојио 53,6 одсто гласова, а кандидат десничарске Слободарске партије (ФПО) Хофер 46,4 процената.

Та разлика се чинила недостижном, а чекање на резултате који стижу поштом – непотребним.

Аустријанци су се одлучили против Хофера, од којег је стрепјела и међународна заједница, јер му је приписивано да ће тражити иступање Аустрије из ЕУ, и уједно ојачати десницу широм старог континента.

Хофер је, у првој реакцији, преко Фејсбука, изразио жаљење што није пошло за рзком да побједи, те се захвалио бирачима на подршци.

„Радо бих пазио на нашу Аустрију“; нагласио је он уједно честитајући Ван дер Белену на успјеху.

„Молим све Аустријанце да сарађују у буду јединствени. МИ смо сви Аустрија, независно од одлука на изборима“; подвукао је он.

Лидер ФПО Хајнц-Кристијан Штрахе честитао је Ван дер Белену и рекао да је важно да се у једној демократији поштује демократски избор.

Изразио је наду да ће Ван дер Белен бити добар и фер побједник.

Такође је изразио жаљење због пораза Хофера, који је, према његовим ријечима, уложио велике напоре у протеклој години.

Генерални секретар ФПО Херберт Кикл честитао је први Ван дер Белену, додајући да је Хофер остварио историјски резултат у историји странке, што ће бити одлична основа за даље изборе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here