Насловна Насловна Аустрија: 260 000 Аустријанаца потписало петицију за излазак из ЕУ! Следи референдум!

Аустрија: 260 000 Аустријанаца потписало петицију за излазак из ЕУ! Следи референдум!

0
ПОДИЈЕЛИ

Аустријанци скупили 260 000 потписа (4,12 посто од укупног броја бирача) петиције  којим траже излазак из ЕУ. Тиме је аутоматски аустријски парламент по закону дужан уврстити расправу о овом захтеву у дневни ред.

austrija

Највише потписа скупљено је у покрајинама Доња Аустрија и Корушка. За покретање парламентарне расправе у скупштини о могућем референдуму потребно је  скупити стотине хиљада потписа.

Ову иницијативу покренула је 66 – годишња Инге Раушер, пензионисани преводиоц, која је сличну иницијативу покренула још 2000 године. Тада је само 3,5 посто гласача подржало ову иницијативу. Раушер се од тада активно залаже за излазак Аустрије из ЕУ.

Она сматра да је погодан тренутак за референдум с обзиром на лошу економску ситуацију у Унији, а такође и због ситуације у Грчкој.

Аустрији би било боље без чланства у ЕУ, како економски тако социјално и еколошки„, тврде иницијатори петиције. Они су на конференцији за новине изјавили да је  ЕУ недемократска, а законе усвајају комесари које није бирао народ.

Наглашавају да би иступање из ЕУ довело до порасти стандарда у висини до 9.800 € по фамилији на годишњем нивоу, јер би престали са финансирањем европске администрације.

Аустрија је једна од најстабилнијих европских економија са стопом незапослености од око 4,3 посто која је најнижа у Унији. По висини износа по глави становника (Бруто Инланд Продукт) налази се на 11 месту најбогатијих држава света.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here