Насловна Политика Аустралија добија седму државу

Аустралија добија седму државу

0
ПОДИЈЕЛИ

Аустралијски политички лидери подржали су трансформацију Северне Територије у седму државу Аустралије до средине 2018. године.

Toni Abot

Премијер Аустралије Тони Абот је рекао да би то могло подразумевати и промену државне заставе.

Северна Територија има само 244.000 становника али обухвата велико подручје, а иницијативу да буде проглашена за државу покренуо је министар Адам Жил рекавши да њени становници не треба да буду „грађани другог реда“ у Аустралији, преноси АФП.

Када се окупимо да разговарамо о федерацији, било би немарно са моје стране да не покренем питање Северне Територије и њеног статуса у оквиру земље„, рекао је Жил, на конференцији за штампу после састанка премијера Абота са лидерима шест аустралијских држава и две територије.

За разлику од шест држава, Новог Јужног Велса, Квинсленда, Јужне Аустралије, Тасманије, Викторије и Западне Аустралије, две територије Северна Територија и Аустралијска Престоничка Територија имају ограничено право на самоуправу.

Ебот је рекао да није за промену националне заставе која приказује минијатурну британску заставу и низ звезда, али да се такође не противи изменама.

Уколико звезда Комонвелта буде седмокрака уместо садашње шестократе, то сигурно неће бити велика промена, оценио је аустралијски премијер на прес конференцији.

Рекао бих да је то пре еволуција него револуција,“ додао је он.

Звезда Комонвелта на застави међутим већ има седам кракова, од којих шест представљају државе, а седми све територије. Додавањем још једног крака за Северну Територију, звезда би имала осам кракова, прецизира АФП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here