Насловна Поглед August, kolovoz, august

August, kolovoz, august

2
ПОДИЈЕЛИ

Извршна власт у Пљевљима подијелила роковнике на хрватском језику.

Данас, током сједнице Скупштине општине Пљевља, одборницима су подијељени роковници са календаром, гдје је име сваког мјесеца исписано на енглеском, хрватском и латиничним писмом на српском језику, ако је аутор под тим уопште подразумијевао српски језик.

О каквој врсти језичке политике се ради види се већ и при овлашном погледу на поклон – име сваког мјесеца исписано је латиничним писмом, а у случају мјесеца августа, прво се користи енглеска ријеч „August”, потом хрватска „kolovoz“, да би потом опет била употријебљена енглеска ријеч „August”. Тако се, очигледно је и на овом примјеру, користи свака прилика да се избјегне српски језик и ћирилица, и поред чињенице да је најзаступљенији на простору пљеваљске општине, јер истим говори више од двије трећине становништва.

„Листајући роковник који је данас поклоњен одборницима, на тренутак сам помислио да сам у скупштини општине Задар. Локална власт је отишла чак и корак даље од централне власти када је у питању језик. Овдје се уводи хрватски, за почетак у роковнике, а за даље ко зна какве се намјере крију и шта се кује у сједишту ДПС-а у Тршовој“, казао је одборник Демократског фронта Никола Ровчанин, поручивши да се све може очекивати од локалне власти која чини све да потисне све што је српско у пљеваљском крају.

Извор: ПВ Свитање

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Срби чине преко 80% становништва Пљевље и како онда ДПС да влада? Чак и поред свих крађа немогуће дјелује да формирају власт, али ето и Андријевица је доказ да је све могуће.

    А ове роковнике најбоље је искористити за потпалу ватре.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here