Насловна Поглед Атентат на Кенедија: пет мање познатих ствари

Атентат на Кенедија: пет мање познатих ствари

0
ПОДИЈЕЛИ

kenedi

Ближи се 50 година од атентата на америчког предсједника Џона Фицџералда Кенедија, који је убијен приликом посјете Даласу (Тексас), 22. новембра 1963. године. Представљамо вам пет ствари, које су мало познате, а тичу се овог, најпознатијег атентата.

1. Ли Харви Освалд није ухапшен због убиства ЏФК-а

lee harvez osvald
Ли Харви Освалд је ухапшен због убиства полицајца Џ.Д. Типита, 45 минута послије убиства Кенедија. Порицао је оба убиства, пребачен је у окружни затвор. Убио га је Џек Руби, власник једног ноћног клуба у Даласу. Интересантно да до данас није познато како неко може да буде на три мјеста истовремено, пошто балистички наводи јасно говоре да је на Кенедија пуцано из три правца, а ђаци у САД и даље уче да је само Освалд био атентатор.

2. Напад на предсједника није се сматрао федералним злочином 1963.

JFk dallas

Иако су прије Кенедијевог убиства, била три атентата на предсједнике (Абрахам Линколн, Џејмс Гарфилд, Вилијам Мекинли), убиство, или покушај убиства на предсједника није било федерални злочин. Тек послије двије године од убиства Џ.Ф.К.-а, 1965. донијет је закон којим се то регулисало као федерални преступ.
3. ТВ мреже су прекинуле емитовање регуларног програма

news cbc

Само 10 минута послије атентата CBS медијска кућа је прекинула редован програм, и емитовала је први ТВ пренос на националном нивоу о самом атентату. Убрзо су и NBC, као и ABC, урадиле исту ствар, и четири наредна дана, ишао је програм који је само пратио вијести о атентату. То је дуго година било најдуже емитовање о једном догађају, све до 11. септембра 2001. и напада на торњеве близанце.

4. Први и последњи пут је жена вршила администрацију око полагања заклетве

Johnson air 1

Неколико сати послије атентата, потпредсједник Линдон Џонсон је положио заклетву у авиону, којом је постао нови предсједник. Федерални судија Сара Хјуз је водила администрацију полагања заклетве, и то је једини пут у историји САД-а да је ту функцију обављала жена. Интересантно да је поред Џонсона стојала удовица Кенедија, Жаклина Кенеди.

5. Освалд је покушао атентат на Кенедијевог политичког опонента

walker01

Осам мјесеци прије, атентата на Кенедија, Ли Харви Освалд, је покушао да убије великог антикомунисту, бившег генерала војске САД-а Едвина Волкера. Волкер је послије пензије постао највећи критичар Кенедијеве администрације, као и навјећи противник ,,мјешовитих“ школа ( није хтио да афроамериканци уче са бијелом дјецом). Воренова комисија је истрагом открила да је Освалд пробао да убије Волкера испред његове породичне куће.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here