Насловна Друштво Астрономи открили „чудан и застрашујућ“ објекат у свемиру

Астрономи открили „чудан и застрашујућ“ објекат у свемиру

0
ПОДИЈЕЛИ

asteroid1

Насини астрономи објавили су откриће „чудног и застрашујућег“ објекта који је детектовао Хабл телескоп – у питању је први астероид са шест репова који је пронађен између орбита Марса и Јупитера.

„Били смо потпуно затечени када смо га открили. Оно што је још занимљивије, структура његових репова мења се драматично за свега 13 дана како избацује прашину. И то нас је изненадило. Веома нам је тешко да верујемо да посматрамо астероид“, изјави оје Дејвид Џуит, вођа пројекта и професор на Универзитету Калифорнија.

И док су комете познате по својим реповима – траговима вапоризоване прашине и воде, астероиди не остављају никакав траг и одувек су били примећивани као једна светлосна тачка.

Иако астрономи још немају одговор зашто овај објекат назван П/2013 П5 има шест репова, они верују да је његова брзина ротације достигла брзину при којој почиње да се дезинтегрише.

Такође је непознато шта је изазвало овако насилну ротацију астероида. Удар са другиом асетроидом је елиминисан, с обзиром да би такав догађај створио велику количину прашине.

Џуит верује да би ово необично откриће могло да буде прво посматрање „смрти астероида“ сугеришући да би сила ротације могла да настави да га цепа све док не постане толико мали да се више не сматра астероидом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here