Насловна Друштво Астронаут упозорава на опасност од астероида

Астронаут упозорава на опасност од астероида

0
ПОДИЈЕЛИ

asteroid

Време је да Земља развије стратегију, у случају да се велики камен нађе на путу ка нама, изјавио је астронаут мисије “Аполо” Расти Швејкарт на симпозијуму о опасности од удара астероида у Земљу.

Уколико велики астероид удари у Земљу, последице би могле да буду катастрофалне, пише “Сајентифик Американ”. Из тог разлога, група астронаута почела је да саветује Уједињене нације, које су прошле недеље представиле план о заштити наше планете.

Генерална скупштина УН требало би да ускоро одобри тај план, намењен свемирским агенцијама света.

У плану УН кључне су две ствари – стварање Међународне мреже за упозоравање на астероиде (Интернатионал Астероид Wарнинг Нетwорк), како би земље поделиле своја сазнања о свемирском камењу, те формирање групе научника из неколико свемирских агенција који би трагали за мањим астероидима и планирали како да их одврате са путање ка Земљи.

Проблем, дакле, нису велики астероиди. Америчка свемирска агенција НАСА је већ открила више од 90 одсто комета и астероида ширих од километар, односно довољно великих да нанесу глобалну штету. Проблем су мањи астероиди, шири од 140 метара, који могу да преживе пролазак кроз Земљину атмосферу. Иако је већина наше планете прекривена океанима, астероид ове величине може да уништи неколико држава или читав град, уколико падне на погрешно место.

-Овде се ради о преузимању одговорности за опстанак живота на Земљи – истакао је Швејкарт током дебате у њујоршком Природњачком музеју.

Односећи се на план УН, он је указао да још ниједна влада није експлицитно доделила ту одговорност било којој од својих агенција.
-НАСА нема експлицитну одоговорност да уклања астероиде, као и све друге свемирске агенције – рекао је Швејкарт.

Како је закључено на симпозијуму, све нације морају да сарађају у борби против ове претње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here