Насловна Политика Ашока Моди: Њемачка треба да напусти еурозону, а не Грчка

Ашока Моди: Њемачка треба да напусти еурозону, а не Грчка

0
ПОДИЈЕЛИ

Њемачка је та која треба да напусти еурозону, а не Грчка, тврди бивши замјеник директора ММФ-а Ашока Моди, а преноси њујоршка агенција Блумберг.

asoka modi

“Посљедња рунда несугласица између Грчке и њених европских кредитора потврдила је још једном да државе са тако различитим економијама никада није требало да заједно уђу у валутну унију. За све би било најбоље да Њемачка прва изађе из еурозоне, а не Грчка“, пише Моди за Блумберг.

Према његовим тврдњама, повратак Њемачке на марку би узроковао директан суноврат вриједности евра, што би периферним чланицама еурозоне омогућило пријеко потребан подстицај на плану конкурентности.

Италија и Португалија, како наводи Моди, имају данас готово једнак бруто домаћи производ БДП као и када је уведен еуро, а привреда Грчке, која је само на кратко имала раст, тренутно је у опасности да падне испод почетног нивоа. Слабији еуро би, како оцјењује Моди, отворио прилику периферним чланицама за подизање привредног раста.

„Посљедице изласка Њемачке из еурозоне биле би минималне, пошто би се за њемачку марку могло купити више робе и услуга у Европи (и у остатку свијета) него што је то данас случај са еvром, због чега би Њемци одмах постали богатији. Њемачке активе у иностранству би вријеђеле мање због јаке марке, док би њемачке дугове било лакше отплатити“ оцјењује Моди.

Највећа добит би, како наводи, можда била остварена на политичком плану.

„Њемачка ужива у улози супер силе у Европи, али се није показала вољном да сноси трошкове. Умјесто да граде све тјешње повезану заједницу у Европи, Њемци угрожавају њену деликатност. Како би остале блиске, европске државе морају да олабаве везе које их тако блиско повезују“, закључује Моди.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here