Насловна Архива Асоцијација жена ДНП: Одлуком о смањењу накнада деградиран положај жене као мајке

Асоцијација жена ДНП: Одлуком о смањењу накнада деградиран положај жене као мајке

1
ПОДИЈЕЛИ

Асоцијација жена Демократске народне партије Црне Горе данас је Уставном суду поднијела иницијативу за оцјену сагласности одредаба Закона о измјенама и допунама закона о социјалној и дјечјој заштити због смањења накнада мајкама са троје и више дјеце, саопштено је данас из ове партије. Они су нагласили да се одлуком о смањењу накнада деградира и отежава положај жене као мајке те да би измјена закона могла имати супротан ефекат на наталитет и положај жене у друштву.

„У ДНП сматрамо да је поменуто смањење накнада урађено у супротности са Уставом јер је прописано да ће се примјењивати ретроактивно на мајке које су већ оствариле ово право, што је и супротно правилима Европског права и принципу правне сигурности као једном од најважнијих. Једном стечено право је загарантовано и јемчи се највишим правним актима а у Црној Гори која је формално кандидат за улазак у ЕУ се то права укида и то на потпуно неуставан начин,“ истакли су из Асоцијације жена ДНП-а.

Оне су навеле да подношењем ове иницијативе желе да исправе неправду коју је актуелна власт урадила према мајкама и то само пар мјесеци након избора.

dnp 2

„Ово смањење није само велика неправда према мајкама већ и најава да су могућа укидања и смањења разних других права што треба да забрине све грађане Црне Горе, јер неодговорна економска и свака друга политика коју власт спроводи сигурним кораком води Црну Гору у финансијски и други колапс. Недопустиво је да први на удару у уштедама у буџету буду мајке ако знамо да постоји вишемилионски ненаплаћени порески дуг који се толерише бизнисменима који су блиски врху режима, нагласили су из Асоцијације.

Оне су напоменуле да ова мјера погађа не само мајке, већ читаве породице у Црној Гори које су и онако осиромашене и доведене на ивицу егзистенције, па ће овај удар Владе на кућни буџет утицати и на положај великог броја грађана.

„Ако знамо да је основна ћелија друштва породица а стуб сваке породице јесте управо жена, чији положај у Црној Гори није на ни мало завидном нивоу, овим се додатно деградира и отежава положај жене као мајке јер је сврха увођења накнаде била стимулација рађања. Ове измјене закона, уколико остану на снази имаће потпуно супротан ефекат по наталитет као и на положај жене у нашем друштву,“ истакли су из Асоцијације жена ДНП Црне Горе.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here