Насловна Политика Асанж чека званично саопштење САД

Асанж чека званично саопштење САД

0
ПОДИЈЕЛИ

AsanžАсанж би поздравио формално, недвосмислено саопштење Министарства правде САД да против њега није подигнута оптужница и да се то неће догодити ни у будућности. Нажалост, то министарство није било вољно да изда овакво саопштење.

Ове речи Берија Полака, адвоката Џулијана Асанжа, биле су оштра реакција браниоца оснивача „Викиликса“ на наводне наговештаје неименованих америчких званичника у дневнику „Вашингтон пост“ да америчка влада неће подићи оптужницу против његовог штићеника, тренутно у азилу у амбасади Еквадора у Лондону.

Текст у америчком престоничком дневнику само је последњи у низу написа у којима се сугерише да званична оптужница у САД против Асанжа неће бити подигнута јер би, како се објашњава, морало исто да се учини и са новинарима „Њујорк тајмса“, „Гардијана“ и других листова који од 2010. године објављују тајна документа добијена од „Викиликса“.

„Викиликс“ тврди да је новинарска организација, заштићена првим амандманом америчког Устава, као и остали медији.

Главни „достављач“ америчких докумената, војник, тада Бредли, данас Челси Менинг, већ је иза решетака због одавања државних тајни, осуђен на 35 година затвора. Осам особа, укључујући и бившег службеника Националне безбедносне агенције (НСА) Едварда Сноудена, који је, пре него што је трајно напустио САД, објавио тајна документа бившег послодавца, у међувремену је у Америци оптужено за шпијунажу.

Комбинацију „цурења“ информација преко америчких медија, уз, док истовремено Министарство правде остаје немо на „прозивке“, Асанжов „штаб“ сматра делом игре Обамине администрације. Асанж, који користи друштвене мреже за оглашавање, изразио је јавно скепсу према овим написима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here