Насловна Насловна Асановић отишао код Лекића из више од 16000 ”разлога”

Асановић отишао код Лекића из више од 16000 ”разлога”

5
ПОДИЈЕЛИ

Посланик Демократске странке јединства Радован Асановић, који је посљедњих дана дошао у жижу јавности због тога што је одлучио да напусти Демократски фронт, чији је ДЈС конституент, и са бившим лидером Миодрагом Лекићем оснује посебан посланички клуб оставио је за собом 16.162 евра дуга.

asanovic-vucinicНи свој дуг није платио

Наиме, како је ВН казао извор из Фронта, ради се о новцу који је Асановићева странка требала да „уложи“ у предсједничку и кампању за локалне изборе у Подгорици. Сваки конституент Фронта је дужан да, сходно својој снази, уложи одређени дио средстава у кампању. Када је ДСЈ у питању, ради се о двадесетом дијелу од укупно уложеног новца због тога што та странка има једног од 20 посланика, колико има посланички клуб ДФ. То ће рећи да је, када је предсједничка кампања у питању, ДСЈ био дужан да „на својим плећима“ понесе двадесети дио од 174.913 евра, колико је укупно 2013. године коштала кампања предсједничког кандидата ДФ Миодрага Лекића или 8.745 евра. Исти принцип се односи на кампању за локалне изборе у Подгорици одржане у мају прошле године. Кампања је коштала ДФ 148.355 евра, а ДСЈ је био дужан да допринесе са 7.417 евра.

Но, како је извор из ДФ казао ВН, Асановић је у потпуности занемарио своје обавезе, које су на крају платили остали конституенти Фронта.

Кад год би се повела прича о томе када ће ДСЈ да врати новац за кампању који смо ми у ДФ-у исплатили умјесто њих, Асановић је говорио да ће то бити регулисано наредног мјесеца, а након тога се не би појављивао у парламенту по два или три мјесеца. ДСЈ је иначе био у обавези да партиципира финансијски у кампањама јер су они конституенти ДФ због тога што су потписали коалициони споразум, за разлику од Лекића који није, али кога смо ми у јавности константно представљали као конституента„, казао је извор ВН из Фронта.

Асановић примао преко 6000 мјесечно

С тим у вези, ДСЈ није да није имао финансијских средстава, како се то може учинити јавности. Због тога што су били конституент ДФ, сљедовао их је новац сходно Закону о финансирању политичких партија и то око 6.000 евра мјесечно, а ове године и више, због тога што су повећана давања из буџета за политичке партије.

Са друге стране, Асановић није желио да коментарише оптужбе из ДФ да није партиципирао у изборним кампањама. Ни члан партије Небојша Јушковић, који се противи одлуци о напуштању ДФ, није желио да коментарише ове наводе због тога што, како је објаснио, не зна ништа о партијским финансијама, упутивши нас на Асановића и потпредсједника ДСЈ Миљана Лаушевића, који се није одазивао на позиве ВН.

Но, извор из ДФ је казао да је Асановић искључиво располагао новцем који му је сљедовао сходно Закону о финансирању политичких партија.

zizic-mikiАсановић је примао преко 6.000 евра мјесечно. Од тога је 2.000 евра давао породици покојног Зорана Жижића, 1.000 евра је, по договору, давао Миљану Лаушевићу, а преко 2.000 је стављао у свој џеп. Сем тога, Асановић је као посланик примао преко хиљаду евра, а ријетко када се појављивао на скупштинским засиједањима. Посљедњих мјесеци нијесмо жељели да отварамо питање дуга јер смо се бојали да га не наљутимо у врло деликатном тренутку за Фронт„, рекао је извор ДФ.

„Вади“ се на документацију

Проблем је у томе, казао је извор из Фронта, што не постоји писани документ који је регулисао обавезе констутуената, тако да Асановић може да се „вади“ и да каже да је све испоштовао. Међутим, како је казао, неписано је правило да сви коалициони партнери, сходно својој снази, поднесу заједнички терет кампање.

Асановић дакле одлази из ДФ како би направио посланички клуб заједно са Лекићем, што је у овом тренутку ипак неизвјесно. Разлози његовог одласка, по свој прилици, нијесу везани само за напуштање лидера Фронта. Разлога, чини се, има неколико хиљада, тачније 16.000.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Сваком лопову, па нека ми је ибрат, мјесто је у затвору. Овај неће у затвор јер га је на мјесто птредсједника незаконити устоличио Рашко Коњевић. Али, ово је само почетак

  2. 0
    0

    Asanovic je promijenio nekoliko partija, i juri mandate, parazitira na racun drugih.Nek radi ono sto najbolje radi, a to je ginekologija a politiku nek ostavi drugima.Izgleda, da je doktorima je uvijek malo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here