Насловна Друштво Аргентина: Специјални тужилац пронађен мртав уочи сведочења

Аргентина: Специјални тужилац пронађен мртав уочи сведочења

0
ПОДИЈЕЛИ

Аргентински специјални државни тужилац Алберто Нисман, који је прошле недеље оптужио предсједницу Кристину Фернандес за прикривање доказа у случају најсмртоноснијег терористичког напада у тој земљи из 1994. године, пронађен је мртав у својој кући.

kristina argentina

Нисман, који је данас требало да поводом својих оптужби против Фернандесове свjедочи иза затворених врата, пронаđен је касно синоћ у купатилу свог стана у Буенос Аиресу, са простријелном раном на тијелу, изјавила је јавна тужитељка Вивијана Фејн.

  • Могу да потврдим да се ради о простријелној рани из пиштоља калибра 22 – рекла је Фејн за аргентинску државну новинску агенцију Телам и додала да је истрага тек на почетку, па је прерано да се утврди шта се заиста догодило.

Нисмана је прије десет година за специјалног државног тужиоца поставио покојни супруг Фернандесове, тадашњи предсједник Аргентине Нестор Кирхнер, да руководи истрагом бомбашког напада из 1994. на зграду Аргентинско-израелског удружења АМИА у Буенос Аиресу, када је погинуло 85, а повријеђено више од 200 људи.

Аргентина и Иран су 2013. постигли договор о истрази тог напада, који је и даље неријешен. Исте године је Нисман објавио оптужницу у којој за напад оптужује Иран и војно крило либанске екстремистичке организације Хезболах, али је званични Техеран одбацио било какву одговорност.

Нисман је прошле недјеље оптужио Фернандесову и неколико високих аргентинских званичника да су пристали на то да најмање два бивша иранска званичника не буду оптужена за напад из 1994.

Он је чак затражио да суд позове на испитивање Фернандесову и друге, укључујући аргентинског министра спољних послова Ектора Тимермана.

  • Предсједница и њен шеф дипломатије су донијели кривичну одлуку да фабрикују невиност Ирана како би задовољили комерцијалне, политичке и геополитичке интересе Аргентине“, изјавио је Нисман прошле недјеље. Власти су те тврдње назвали смијешнима.

Судија федералног суда је започео процес одлучивања о томе да ли оптужбе Нисмана треба да буду истражене и да ли неко треба да свједочи у том случају.

Касно синоћ су полицајци задужени за заштиту Нисмана обавијестили своје надређене да специјални тужилац не одговара на телефонске позиве, а кад су дошли на врата његовог стана, а он није отворио, полицајци су одлучили да алармирају његову породицу, наводи се у саопштењу аргентинског Министарства здравља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here