Насловна Друштво Апотеке да поштују потписани уговор

Апотеке да поштују потписани уговор

0
ПОДИЈЕЛИ

Приватне апотеке морају да поштују потписани уговор о издавању љекова на рецепт, упозорили су из Фонда за здравствено осигурање и апеловали на грађане да и даље саопштавају своје примједбе.

reg-apoteke

Из Фонда су упозорили привате апотеке, с обзром на то да се, како је рекао портпарол Фонда Амер Рамусовић, неке повреде склопљеног уговора понављају.

Он је навео да непридржавање уговора представља повреду уговорених обавеза. Из Фонда су посебно опоменули на ситуацију да када фармацеут упућује осигураника да о свом трошку набави лијек за који има уредно прописан рецепт, а који је апотека у обавези да обезбиједи у складу са овим уговором.

„Осим овог јавног упозорења приватним апотекама да је неопходно да поштују одредбе Уговора који су потписали са Фондом, у циљу наставка даље сарадње, апелујемо на грађане да и даље све своје примједбе пријаве Фонду за здравствено осигурање, на маил  [email protected] и на бројеве телефона начелника наших филијала“, каже се у саопштењу.

Рамусовић је саопштио да од почетка пројекта „Са рецептом и у приватне апотеке“, у Фонд пристижу примједбе и притужбе осигураника и то из разлога што у појединим приватним апотекама не могу подићи лијек на рецепт, али да га могу набавити за новац.

Дио притужби се, додао је, односи на то да лијек није могуће подићи уз уредно прописан рецепт, јер га апотеке немају у свом асортиману.

„Имајући у виду наведено, Фонд је у више наврата усменим путем и коресподенцијом путем маил-а, обавјештавао приватне апотеке да се у свом раду морају понашати сходно одредбама Уговора који су потписали са Фондом, који прецизира права и обавезе уговорених страна“, казао је Рамусовић.

Он је саопштио да је чланом 2 Уговора утврђено да је апотека у обавези да, у уговорном периоду, обезбјеђује цјелокупан асортиман љекова, ради редовног и континуираног снабдијевања осигураних лица љековима.

„Досадашњом анализом издавања љекова на рецепт у приватним апотекама, утврдили смо да поједине апотеке већином издају љекове ниже вриједности, како би кроз услугу која је дефинисала уговором, остварили већу добит, а избјегавају издавање љекова веће вриједности, чиме директно крше поменути члан уговора“, казао је Рамусовић.

Осигураницима Фонда, како је казао, у приватним апотекама морају издати лијек прописан на рецепту који је предмет уговора, уколико га имају, или понудити лијек истог хемијског састава.

„А не смију га продати, а што је сагласно члану 6 истог уговора гдје, фармацеут само може издати лијек истог састава, а не може издавати лијек сличног састава, уколико апотека нема прописани лијек“, наводи се у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here