Насловна Поглед Антић: Срби у региону обесправљени више него икад

Антић: Срби у региону обесправљени више него икад

17
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Чедомир Антић

Српски медији пренијели су ријечи предсједнице Републике Хрватске. Она тврди како јој је жао сваког живота и српског и хрватског, те како би се као мајка и Хрватица поклонила свим жртвама. Не весели се, каже, ничијој тузи и верује у заједнички живот свих хрватских грађана. Како је то само лијепо и европски звучало…

Још када додају да хрватска држава из неких разлога није финансирала долазак хрватских шовиниста у Книн, већ је дошло само оно крезубо и махнито што је имало за аутобуску карту или бензин до Книна. Па је још фашиста Томпсон пјевао – о месарима којима је специјалност људетина и дивним фратрима (којих се Ватикан никада није одрекао), а дичили су се надимком Сатана – у једном другом некада српском граду… Коначно домољубиву предсједницу, мајку и Хрватицу нешто је забољело у крстима (опростите „крижима’, али ја то због србијанских малоумника које поново треба преварити)… И скоро да смо се помирили.  Предсједница Хрватске је међутим, док је ,,крижа’ нису онемогућила да покаже да је већи мушкарац од Фрање Туђмана и боља вјерница од калифа Ибрахима, рекла и: „Надам се да ћемо једног дана бити у стању заједно обиљежити „Олују“ као акцију која је прекинула великосрпску агресију, великосрпску политику у којој су жртве били и многи Срби и које су управо њихово локално вођство и власти из Београда истјерали из домова.“

Дакле, ако желимо да се предсједница поклони својим грађанима који су великом већином убијени ненаоружани, у акцији коју је међународни суд огласио као етничко чишћење и који су имали гаранције безбједности њеног претходника, ми треба да се поклонимо и њиховим џелатима?! Да прихватимо да су они у ствари жртве великосрпског пројекта који су добри Хрвати спрјечавали… Врхунски злочин је увијек злочин против разума.

Све се то догађа док Хрватска, уз декларативну осуду ЕУ, заводи санкције на извоз воћа сусједима, након године у којој је 67.000 Срба лишено права учешћа на изборима, када су инциденти према Србима у Хрватској били свакодневни и трипут бројнији него напади над Србима на Косову и Метохији. Србима нису враћени аутономни котари, нити је спроведен „Ердутски споразум“, укинута су им станараска права,  један међународни суд „признао“ је РС Крајину, први пут у историји, и то да би оспорио права српских пензионера у односу на хрватски ПИО фонд!

Према деветом,  црном, извјештају Напредног клуба, о политичким правима српског народа у региону српски народ је у најгорем положају у Црној Гори. Оспорена су сва национална и културна права, у земљи влада ауторитарни режим који је немогуће смијенити на изборима, који су уосталом обична фарса. Србе асимилују, прогоне и сегрегирају на сваком кораку. Дјецу матертирају у школама ако имају другачији став о НАТО агресији на Србију и Црну Гору из 1999. или мисле различито о прошлости свог народа од става који су власти прихватиле после 2000. године. Коначно ту је и судски прогон српских вођа, затварање посланика, грађана… Очекујемо и конфискацију цјелокупне имовине СПЦ настале прије 1918. године.

У Босни и Херцеговини Срби у Федерацији БиХ не уживају ни основна национална права. Бошњаци у Републици Српској имају много више права и аутентично су политички заступљени. Током претходне године у три велике кампање Бошњаци и њихови савезници у САД и ЕУ покушали су да укину дио идентитетских закона, нелегално обнове тужбу против Србије за наводни геноцид и укину дио установа РС. Нису у томе успјели.

На Косову и Метохији  Србима је онемогућена пуна равноправност са Албанцима, просвјетна и културна права су далеко нижа него права Албанаца у Прешеву и Бујановцу (општинама у средишњој Србији), није створена Заједница српских општина, иако је Србија остварила све што је од ње захтијевано Бриселским споразумом. Догодило се више од стотину регистрованих напада на Србе.

У Македонији Срби и даље не уживају слободу вјероисповјести. Влада коју је подржавала српска странка ДПСМ оборена је под притиском САД и ЕУ, неуставно и нелегитимно. Приликом рушења владе распиривана је мржња према српском народу.  Словом „Тиранске платформе“, краткорочног националног програма створеног од стране албанске владе и странака Албанаца из Македоније, раздобље прије свега српске власти (1912.-1956.) проглашено је периодом геноцида над Албанцима. Против српских посланика и дипломата вођене су доушничко-медијске кампање у којима је учествовала невладина организација „Крик“ из Београда.

У Албанији је коначно усвојен закон о правима националних мањина, али Срби су и даље стварно обесправљени. У Словенији Срби су највећа национална мањина која још увијек није призната и нема припадајућа права која уживају вишеструко малобројнији Словенци у Србији. У Мађарској и Румунији стање права српског народа је добро и постоје одређене тенденције побољшања.

Наш проблем је дубљи од национализма и идентитетске изгубљености појединих наших сусједа. Није непремостива препрека ни нерасположење двије или три западне силе. Срж нашег проблема лежи у чињеници да је новинарка Радио Београда била изненађена како то да су Срби најобесправљенији у Црној Гори… Не знао она за то. Зар није боље све свалити на Албанију гдје су Срби ионако малобројни или на Хрватску, макар током ових што би Вучић рекао „нелаких“ дана.  Зато је свом чуђењу додала и закључак „али то је мишљење Чедомира Антића и Напредног клуба“. 

17 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Novinarka Radio Beograda je vjerovatno neka ekstremna „drugosrbijanka“ (da nije takva, ne bi ni bila na tom mjestu!), a poznato je da oni mrze Srbe i Srbiju više od svih u okruženju! Vjerovatno se „gospođa“ zabrinula da joj prilikom njenog „letovanja“ u Budvi ili Boki neko od šovinista, koji opet nisu lokalni nego iz Podgorice, Cetinja ili Nikšića, prigovori zbog „anticrnogorske kampanje iz Beograda“!

 2. 0
  0

  E baš sam srećan što mi je prepametni Antić otvorio oči
  i pokazao da sam kao Srbin najugroženiji u regionu.
  Bože, dokle će te krtice iz Beograda sve bolje znati od svih nas.
  Pa nas još savjetuju. Ušuškani, udomljeni i beskrajno pokvareni…
  Preseli se u CG. I onda imaš pravo da pričaš to što pričaš.
  A ovo što radiš je čist bezobrazluk. Huškaš brata na brata… Sramota.

 3. 0
  0

  Cedomir Antic je odlican.Utemeljeni Srbin do srzi,obrazovan da mu na tomebsvako pozavidi i hrabar i vrijedan koliko se moze biti.Uvjek je zadovoljstvo procitati njegove stavove.Uvjek.

 4. 0
  0

  Petre, ako su tvoja „braća“ Nikolaidis, Krivokapić, Brković (mladi ili stari, svejedno), Brajović, Obrad Mićo Stanišić, Miško Vuković, Aleksandra Vuković, Andrija Nikolić, Predrag Bošković, Kilibarda i ostali, samo uživaj i dalje u svojim „uvjerenjima“!

 5. 0
  0

  Poznato je da godinama srpski analiticari ,kolumnisti,u ovom slucaju istoricar ,samo dijagnostifikuju neki problem ,bilo politicki bilo nacionalni.Ali nikada ne nude resenje ili makar predlog.Ovde se iz teksta ugladnog istoricara to vidi.Nije ovo jedini tekst ovakve vrste ,ima ih svaki dan.Dakle nije bitno zivi li doticni u CG ili ne,on ima pravo da iznese svoje saznanje o problemima Srba.Kao sto drugi imaju pravo da govore ili pisu o nekom drugom narodu i njihovom problemu u Srbiji.Pa onda, svakom svoj obraz.Sve jednog dana pokaze svoje dobro ili zlo.Neki Srbi zive odlicno i u Zagrebu to znamo .A neki iz CG u Srbiji jedva sastavljaju kraj s krajem.Kako kome zaigra sreca.

  • 0
   0

   Političari su, odavno nam je to poznato, operisani od obraza. Medju njima, ni bolji ni gori, gospodin Antić. Tako da divaniti o obrazu u politici je besmislica. Suština je u moći i novcu. Antić je procenio da će to na putu kojim ide naći. I briga ga (kao i sve ostale političare) i za Srbe i za sve ostalo. A nama iz udobnih fotelja bace kosku da se svadjamo. I pričamo: Bože, kako su pametni… Bilo bi mnogo lepše reći: Bože, tako pametni a tako pokvareni…

 6. 0
  0

  Petre, sve to što ste rekli je uopšteno gledano istina, ali je zanimljivo da ste se jedino izjasnili oko prof. Antića, što je Vaše pravo, ali da niste iznijeli svoj stav o gospodi Nikolaidisu, Krivokapiću, Brkovićima, itd.

  • 0
   0

   Sve što sam napisao o Antiću važi i za navedenu družinu. Prosto, politika je veliki biznis, i oni tu maestralno igraju (I Brkovic i Krivokapić i Nikolaidisu i ….). I garantujem ti preobući ce odelo po potrebi. Od velikog Srbina postaće veliki Crnogorac. I obratno… Pitanje je samo tarife. Ja sam samo hteo da kažem da je ružno i otužno deliti lekcije iz Beograda kako treba živeti u Beranama npr. Kao da Beranci to ne znaju. Zamislite kako bi ružno bilo to raditi iz Podgorice. Sekirati se kako žive Crnogorci u Lazarevcu. Zato sam i napisao: Ako iskreno brineš o srpskom narodu u CG, preseli se u Podgoricu. Pa u bitku … Nažalost iskustvo nas uči da su nas mnogi Antiću slični vodili nesrećnih 90-ih u bitke za spas Srpstva. Pa vidite dokle smo dogurali. A svi oni su se udomili da Bog pomože. Tako će i Antić i njegova družina. E pa neće moći… Moramo se vratiti Hristovom putu, imati više ljubavi i razumevanja za sve ljude. Pa će i nama svanuti.

 7. 0
  0

  Хахаха, „један међународни суд признао РС Крајину“… Тај преседан треба користити убудуће. Истини за вољу, и г. Антић овде уброја Космет међу „земље региона“, а уредништво не додаде чувену звездицу:)

 8. 0
  0

  Pozdrav za gospodina Antica. U nedostatku rubrike „Humor“, njegovi stavovi, izneseni kroz kolumne ili intervjue, daju izuzetan doprinost kvalitetu ovog portala. Sta god mislili o gospodinu Anticu, moramo cijeniti njegove nadljudske napore da nam, svakom svojom mislju, dokaze da nije normalan. I uspijeva mu, da se ne lazemo.

 9. 0
  0

  Covjek kaze golu istinu.Ja znam da to nama puno ne znaci ali bar jednan tekst skida neki teret i misao da istrajemo u borbi za nasa prava.A tobose udara brat na brata kako neko rece nije istina a da i jeste dokle ce taj brat samo po nama udarati a mi trpjeli udarce do smrti

  • 0
   0

   Не знам колико би ти волиЈо, али Вуч тртља по вас дан, не улијеже.

 10. 0
  0

  Da nije ovih režimskih botova („lazmišljam“), nikada ne bismo vidjeli da neko zajedno piše „nebi“! No, to je vjerovatno po ovom „crnogorskom pravopisu“, bolje reći „krivopisu“!

  • 0
   0

   A čiji li si ti bot kad si protiv zdrave pameti?
   Ovaj tvoj voljeni „istoričar“ je prije nekoliko mjeseci napisao Istoriju Republike Srpske od praistorije do danas(!?) Svijeh 25 godina!!!
   Ali dobro, to je po vašem srpskom ukusu pa neka vam ga! Ali mi smeta što mrziš crnogorski pravopis i nazivš ga krivopis! Živiš ovđe, čovječe, to nije zdravo!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here