Насловна Друштво Антић: Прихватићемо сугестије ЕЗ за Србијагас

Антић: Прихватићемо сугестије ЕЗ за Србијагас

0
ПОДИЈЕЛИ

Министарство енергетике ће прихватити све сугестије Секретаријата европске енергетске заједнице, поручио је данас министар Александар Антић, поводом захтева тог секретаријата да Србија до 12. марта достави нови план за реструктурирање Србијагаса.

srbijagas

Министарство енергетике потврдило је Тањугу да је добило захтев Секретаријата европске енергетске заједнице којим се од тог ресора тражи да достави допунске информације о планираним мерама којима ће се осигурати раздвајање оператора транспортног система до 30. јуна 2015.

Антић је нагласио да су приликом израде Полазних основа за реструктурирање ЈП Србијагас у више наврата обављане консултације са представницима Европске комисије, Секретаријата енергетске заједнице и Европске банке за обнову и развој.

Полазним основама за реструктурирање Србијагаса су, како се наводи у писаној изјави достављеној Тањугу, дефинисани основни циљеви реструктурирања тог јавног предузећа, које ће бити спроведено у две фазе, као и рокови за реализацију сваке од њих.

У првој фази, која треба да буде реализована до 30. јуна 2015, са Секретаријатом енергетске заједнице је усаглашено да се организација Србијагаса усклади са Другим енергетским пакетом.

Антић је прецизирао да је Секретаријат енергетске заједнице од Министарства рударства и енергетике тражио да достави допунске информације о планираним мерама и активностима којима ће се осигурати правно и функционално раздвајање оператора транспортног система до 30.јуна 2015. године, као и у другој фази планиране мере и рокове за избор модела организовања оператора транспортног система у складу са Законом о енергетици односно Трећим енергетским пакетом.

„Министарство рударства и енергетике ће прихватити све сугестије које је Секретаријат енергетске заједнице изнео у свом писму 16. јануара 2015. и спремно је да о свим активностима обавести тај Секретаријат и Европску комисију, као и да, од Енергетске заједнице и Европске комисије, уколико буде било потребно, затражи стручну помоћ приликом решавања евентуалних отворених питања у процесу раздвајања делатности Србијагаса“, навео је Антић.

Као што смо и приликом израде Закона о енергетици имали добру сарадњу са Енергетском заједницом и Европском комисијом, ту сарадњу желимо да наставимо и приликом реализације Закључка Владе Србије о Полазним основама за реструктурирање ЈП Србијагас, напоменуо је Антић.

„Након завршетка прве фазе, у складу са Полазним основама, настављамо са реструктурирањем Србијагаса у складу са Трећим енергетским пакетом, где и даље очекујемо помоц и активну сарадњу са Секретаријатом енергетске заједнице и са Европском комисијом“, казао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here