Насловна Политика Анкета: Обама непосреднија пријетња од Путина

Анкета: Обама непосреднија пријетња од Путина

0
ПОДИЈЕЛИ

Трећина републиканаца сматра да предсједник САД Барак Обама представља непосреднију пријетњу по њихову државу него руски предсједник Владимир Путин или предсједник Сирије Башар Ал-Асад, показала је анкета Ројтерса и Ипсоса.

ljudi na ulici

У анкети у којој је учесника тражено да појединце, организације или земље сврстају на скали од 1 (не постоји пасност) до 5 (непосредна опасност), Обаму је као непосредну опасност по САД означило 34 одсто републиканаца, док 24 одсто њих сматра да је то Путин, односно 23 одсто испитаника који тако виде Асада.

Севернокорејског вођу Ким Џонг Уна као пријетњу по САД, такође, види 34 одсто анкетираних док се 27 одсто њих плаши иранског верског вође ајатолаха Алија Хаменеија.

Социолог и аутор књиге „Култура страха: Зашто се Американци плаше погресних ствариБери Гласнер сматра да резултати нису изненађујући с обзиром на степен поларизације америчке политике.

Анкета, у којој је учествовало 1.083 чланова Демократске странке и 1.059 припадника Републиканске странке, показала је да 22 одсто демократа види републиканце као непосредну пријетњу по САД, док 27 одсто републиканаца сматра да је Демократска странка опасна по њихову државу.

Демократе више брину за климатске промјене од републиканаца, показало је истраживање у коме се наводи да 33 одсто демократа страхује од глобалног загријавања док 27 одсто републиканаца сматра да климатске промјене не представљају пријетњу по САД.

Од терористичких напада страхује највећи број испитаника, показују резултати анкете, у којој се наводи се њих 48 одсто плаши напада исламских џихадиста, а 48 одсто страхује од напада Ал Каиде.

Од сајбер-напада страхује 39 одсто испитаника, док трговину дрогом као највећу опасност по САД види трећина анкетираних.

 Истраживање, које спроведео од 16. до 24. марта,

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here