Насловна Политика Анекс запео због такозваног „јавног сервиса“

Анекс запео због такозваног „јавног сервиса“

0
ПОДИЈЕЛИ

Преговори представника ДПС-а и СДП-а о закључивању анекса коалиционог споразума о вршењу власти на државном нивоу биће настављени наредне седмице, а једно од спорних питања јесте и статус јавног сервиса, речено је „Дану” у врху владајуће коалиције.
Televizija Crne Gore
Према нашим сазнањима, ово питање је у преговоре ДПС-а и СДП-а о анексу споразума укључено на инсистирање Социјалдемократске партије, а тренутно се разматра више опција како да се побошља стање у јавном сервису.

Лидер СДП-а Ранко Кривокапић на конститутивној сједници Савјета Радио Телевизије Црне Горе прошле године је казао да црногорски парламентарци, њих двије трећине, нијесу задовољни јавним сервисом. Он је тада поручио да су велики захтјеви у парламенту да се лоше стање покуша предуприједити новом законском регулативом, која не мора да’ значи ограничавање слободе.

Како смо сазнали, ДПС и СДП до сада о питању јавног сервиса нијесу успјели да нађу заједнички језик и да оно, уз Краљичину плажу, Свети Стефан и приватизацију Аеродрома, остаје кочница склапању договора о анексу.

Иако је потписивање анекса споразума о вршењу коалиционе власти на државном нивоу најављивано још у септембру 2014. године, у међувремену су се испријечила многа питања и ствар је одложена.

Потпредсједник СДП-а Рифат Растодер казао је у изјави за „Дан” да током празника није било званичних разговора о анексу коалиционог споразума.

Чињеница је да се то питање на неки начин мора апсолвирати, непостизањем договора или договором. Сматрам да ће то брзо, ових дана, морати да буде јасније, да ћемо дефинитивно видјети шта да радимо с тим. Сматрам да након викенда, идуће седмице, треба свакако очекивати неки облик апсолвирања разговора и договора који су досад вођени оцијенио је Растодер.

Предсједник и потпредсједник ДПС-а Мило Ђукановић и Светозар Маровић, најавили су крајем децембра прошле године да ће анекс бити финализован у јануару, и да је остало неколико питања која остају да буду размотрена.

Коалициони споразум ДПС и СДП усагласли су прије парламентарних избора 2012. године, и на основу њега је настала коалиција Европска Црна Гора, која је на тим изборима освојила 39 мандата.

Средином децембра прошле године Кривокапић је рекао да је СДП још у мају 2014. тражио да се усагласи анекс споразума, и да је тај документ био завршен у форми предлога.

Међутим, током мог боравка у Америци ДПС је затражио да се поново отвори економски дио, иако је било договорено да спорна питања, а то су двије плаже, не буду дио споразума. Желе да и даље разговарамо о тим плажама и то ћемо и учинити, а што се нас тиче споразум је био договорен. Одлагање потписивања анекса није добро, али се може и без тога наставити ако се желе испуњавати задаци поручивао је Кривопкапић.

Нема договора о Краљичиној плажи

Према сазнањима „Дана”, ДПС и СДП још нијесу постигли договор поводом закупа Краљичине плаже арапским инвеститорима. То је већ дуже тачка спорења између Демократске партије социјалиста и Социјалдемократске партије, и све је извјесније да то и неће бити дио анекса, већ ће бити остављено за јун.

У мањој чланици владајуће коалиције имају више примједби на овај аранжман, јер сматрају да је правно немогуће дугорочни закуп, у конкретном случају Краљичине плаже, регулисати купопродајним уговором. Такође, незадовољни су и због цијене земљишта коју је Управа за некретнине процијенила више него што је предвиђено овим аранжманом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here