Насловна Друштво Андрићград: Откривање споменика Његошу у петак

Андрићград: Откривање споменика Његошу у петак

1
ПОДИЈЕЛИ

andricgradОткривањем споменика Петру Другом Петровићу Његошу у петак, 29. новембра, Андрићград ће се придружити прослави обележавања 200 година од рођења великог песника. Тиме ће бити исправљена пропуштена прилика да се Његошу ода почаст и да се стави на право место, у години у којој обележавамо два века од његовог рођења, напоменуо је у понедељак оснивач Андрићграда Емир Кустурица и подсетио на духовне везе између два великана.

 • Најмлађи од свих старих градова у Европи угостиће Његоша на његовом тргу, испред цркве Светог Лазара. Тако ће песник чувати леђа Андрићу, ономе који је у њему видео свог духовног оца и о коме је не тако често писао, али када је писао то је било одлучујуће да баш на том месту, уз њега стоји Његош, трагични јунак косовске мисли – казао је Кустурица.

Када се види оно што је песник исписао, то се граничи са немогућим и светим, сматра редитељ и додаје да је „то у супротности са несрећом која је Његоша задесила после смрти, када је седам пута премештан“.

На питање „Новости“ да ли је задовољан начином на који је јубилеј великог песника обележен у региону, редитељ одговара:

 • Те су прославе биле, најтачније је рећи, фрагментарне и нису изражавале заједнички дух. Прослава у Андрићграду биће њихова одлична и права допуна.

Андрићград не би био то што јесте да нема Његоша, каже Кустурица и додаје да ће „прослава добродошлице бити у знаку 200“:

 • Биће 200 играча фолклора, хор из Бијељине, биће пуштено и 200 голубова, свираће виолиниста Немања Радуловић, а биће представљено и ново издање сабраних дела Матије Бећковића. Међу учесницима ће бити људи који воле и поштују Његоша, а неки од њих су веома значајни у свету.

Према речима Кустурице, Андрићев институт, који је у процесу формирања већ је имао састанак Управног одбора и сада „пажљиво корача ка првом циљу“.
– Ускоро ће бити одржан семинар о Првом светском рату, на коме ће учествовати гости из Лондона, Русије и Београда – најавио је Кустурица за наш лист.

Песник Матија Бећковић подсетио је да је први споменик Његошу подигао Јован Дучић, пре 80 година у Требињу.

 • Дучић га је тада прогласио почасним грађанином Требиња, а сада ће Његош постати почасни грађанин Андрићграда. У време када се култури одузимају функције, а уметници лишавају свог значаја, Кустурица на то не пристаје него, у име стваралаштва и уметности, подиже градове каквих нема нигде на свету – поручио је српски песник.

Бронзани споменик, рад академског вајара Сретена Стојановића, који ће бити постављен на тргу, идентичан је онима у Београду и Подгорици, чиме ће, објашњава Бећковић, на симболичан начин бити остварено свето тројство којем је Његош посветио живот.

 • Његош заувек долази код Андрића, који добија свог оца, а Андрићград постаје Пантеон у који ће се скупити сви највећи духови – рекао је Бећковић.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  NEMANJA – EMIR KUSTURICA DRŽI ČASNO PREDAVANJE KAKO SE SLAVI NAJGENIJALNIJI PJESNIK I FILOZOF SRPSTVA VLADIKA RADE – SVETI PETAR II PETROVIĆ – NJEGOŠ .
  KUSTURICA JE ČOVJEK ZA SVA POKOLJENJA PRIMJER KAKO SE VOLI I CIJENI SVOJ NAROD I NACIONALNA KULTURA I ISTORIJA

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here