Насловна Друштво Амнестирано 315 осуђених за убиство

Амнестирано 315 осуђених за убиство

0
ПОДИЈЕЛИ

ziks-spuzПо основу Закона о амнестији у посљедњих 13 година затворске ћелије напустило је укупно 315 осуђених за убиства. Од тога, 134 проглашено је кривим за квалификовани облик убиство из члана 30, односно за тешко убиство, које према новом закону нема право на амнестију, док их је 181 осуђено за убиство.

Како пишу „Дневне новине“, осим ових 315 осуђеника, за које постоје подаци, још око 30 њих који су осуђени за убиство по члану 144 Кривичног законика Црне Горе добило је амнестију.

Црногорско законодавство у посљедњих 13 година усвојило је седам закона о амнестијама. Ови правни акти доношени су сваке друге године, осим посљедњег, овогодишњег, на који се чекало три године.

Према подацима Завода за извршење кривичних санкција, које је Дневним новинама сходно Закону о слободном приступу информацијама доставио адвокат Бранко Анђелић, који заступа неке од осуђених за убиства који ове године нијесу добили милост државе, у посљедњих 13 година за сва дозвољена кривична дјела амнестирано је укупно 3.739 осуђеника.

Ове године амнестију је, према подацима из ЗИКС-а, за кривично дјело дјело “убиство” добило 15 особа, а за квалификовани облик убиства троје.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here