Насловна Друштво Американци провјеравају има ли корупције у Будванској

Американци провјеравају има ли корупције у Будванској

1
ПОДИЈЕЛИ

Уговор о изградњи луксузног петровачког хотела „Kристал ривијера“, заједничког посла Хотелске групе „Будванска ривијера“ и компаније „Еуроми трejд“ бизнисмена Милоша Перовића, биће предмет детаљне анализе америчких стручњака за корупцију, који наредне седмице стижу у Будву.

budva

„Вијестима“ је потврђено да су консултанти бостонске адвокатске канцеларије америчке компаније „Стратекс група“, власника 30 одсто акција „Будванске ривијере”, у сарадњи са америчком ревизорском кућом „Делоит“, направили списак од десетак „интересантних“ уговора и пројеката, које је највећа хотелска компанија у Црној Гори закључила у протеклих неколико година.

Стручњаци за корупцију из САД тражили су да се комплетна документација спреми до њиховог доласка у Црну Гору и преда на увид.

“Вијестима” је речено да ће консултанти урадити такозвани антикорупцијски „дју дилиџенс” у складу са америчким Законом о корупцији у иностранству ( Форејн корупт Практис Ацт ФЦПА), који забрањује америчким фирмама подмићивање јавних функционера. За примјену овог закона одговорни су америчко Министарство правде и Комисија за хартије од вриједности и берзе.

“Будванска ривијера” подлијеже овом закону јер је “Стратекс група”, чији су клијенти многе водеће америчке институције, укључујући Пентагон, те Уједињене нације, власник је акција у „Будванској ривијери“. Као дијелом америчка компанија, “Будванска” је дужна је да омогући да се спроведе антикорупцијска анализа комплетне фирме, посебно у условима када се појављују сумње.

Позив консултантима бостонске адвокатске канцеларије да дођу у Црну Гору, Стратеx група упутила је након што је у јануару ове године бизнисмен Милош Перовић ухапшен у Словенији. Перовић је задржан на словеначком аеродрому по налогу њемачких истражних органа, јер је наводно од тамошње банке узимао кредите без покрића. Ријеч је о кредитима којима се се гради 11-спратни хотел “Кристал Ривијера” у Петровцу. Осим уговора за овај хотел, амерички савјетници ће урадити и детаљну анализу још неколико инвестиционих уговора које је ХГ “Будванска ривијера” закључивала, као и уговора о набавкама, ангажовању грађевинских фирми у реконструкцијама хотела итд., потврђено је “Вијестима” из неколико извора.

„Дју дилиџенс“ представља пажљиво, систематично и детаљно истраживање, испитивање и анализу података о неком улагању, и подразумијева много детаљнију анализу него што је званична ревизија.

САД имају изузетно ефикасан законски оквир и институције у примјени ФЦПА, закона који забрањује америчким фирмама подмићивање јавних функционера у другим земљама како би добили државне уговоре и друге послове.

ФЦПА се примјењује и на све фирме које се котирају на берзама у САД. На основу тог закона, у вансудском поравнању са америчким властима, Дојче телеком и Мађар телеком платили су близу 100 милиона долара одштете, а у току је судски спор против бивших менаџера мађарске компаније, због сумње у вишемилионску корупцију приликом приватизације црногорског и македонског телекома. СЕЦ тврди да је мито примила и Ана Ђукановић, сестра црногорског премијера “у његово име”.

Закон из 1977. године сматра се првим законом у свијету о забрани поткупљивања страних званичника. Закон прописује да компанија сноси сву одговорност у пословању у потпуности уколико је учешће америчких физичких и правних лица у њој веће од 10 одсто капитала.

Већина уговора „Будванске” које ће истражитељи из Бостона анализирати, закључена је прије него што је “Стратекс група” постала власник 30 одсто акција у тој компанији, али се закон ФЦПА примјењује ретроактивно.

“Стратекс група” постала је власник резиденцијалног комплекса „Дукљански вртови“ прије четири године, а 30 одсто капитала “Будванске ривијере” стекла је купујући дионице, углавном од мањинских акционара, за 20 милиона еура. Та компанија управља и градском марином у Будви.

Већински власник ХГ “Будванска ривијера” је Влада Црне Горе која има 41,64 одсто акција, Фонд ПИО има 12,82 одсто, Завод за запошљавање 4,27 одсто акција, а остало су тзв. мали акционари.

Њемци дали 13 милиона кредита за градњу хотела у Петровцу

Уговор о заједничком улагању између ХГ „Будванска ривијера“ АД Будва и „Еуромикс Траде“ ДОО Будва, закључен је 20, маја 2011. године “у правцу изградње хотела категорије 5 звјездица”. У питању је пројекат заједничке инвестиције коју је подржао њемачки инвестициони фонд ДЕГ одобривши инвеститору кредит од 13 милиона евра.

Инвестиција би требало да буде тешка укупно 16 милиона евра. На сајту владиног Секретаријата за развојне пројекте пише како ће хотел имати 262 соба у четири објеката, три конференцијске сале, спа и велнес центар, те комплекс отворних и затворених базена.

И црногорски инспектори преузели папире о процјени вриједности фирме

Инспектори Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције црногорске Управе полиције прије мјесец дана из “Будванске ривијере” преузели су комплетну документацију која се односи на процјену вриједности те компаније.

То је “Вијестима” потврђено из више извора.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Стручњаци за корупцију из САД тражили су да се комплетна документација спреми до њиховог доласка у Црну Гору и преда на увид.

    mi smo neovisni Montenegro,a sta sa KAP-om?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here