Насловна Друштво Американци златом наплатили бомбе које су бацали на српске градове

Американци златом наплатили бомбе које су бацали на српске градове

4
ПОДИЈЕЛИ

saveznicko n+bombardovanje Jugoslavije

Американци су из југословенског депозита узели 15.649,22 килограма монетарног злата и наплатили све оно што су у виду помоћи за вријеме рата испоручили Титовим партизанима и Михаиловићевим четницима. Наплатили су и бомбе које су пред крај рата бацали на српске градове.

У другој половини тридесетих година прошлог вијека кнез Павле је био дубоко свјестан европске реалности, да се версајски систем распада и да је Њемачка постала полуга која ствара нови поредак. То је значило да у тој констелацији односа Југославија мора пронаћи своје мјесто.

Увиђајући опасност по земљу и прије почетка Другог свјетског рата, Савет земаљске одбране Југославије доноси одлуку да се златне резерве полако склањају из Београда. Прво је дио златних резерви пребачен у Енглеску, у мају 1939. године. Транспорт је извршен разарачем „Београд”.

У Енглеску је стигло 980 сандука у којима се налазило 3.379 златних полуга. Народна банка Краљевине Југославије у Лондону је већ имала 225 златних полуга, па је та резерва увећана на 44.886,61 килограм. Према свим расположивим подацима до којих је дошао историчар Миодраг Јанковић, уочи пуча 27. марта 1941. године Краљевина Југославија је посједовала 84.574 килограма чистог злата.

Шта је било са златом Краљевине Југославије

Послије почетка Другог свјетског рата, када се очекивао напад на Енглеску, одлучено је да се злато хитно пребаци у САД. У Њујорк је из Енглеске транспортован 33.683,51 килограм злата. У енглеском трезору до краја рата је остало 11.203,10 килограма.

Средином 1940. године организована су још два транспорта: злато је повучено из Швајцарске и преко Атине упућено у Њујорк (344 сандука, односно 14.168,16 килограма чистог злата).

zlato

Непосредно пред бомбардовање Београда, Народна банка Краљевине Југославије је код Федералних резерви у САД имала 41.666 килограма злата.

Тих дана, тачније 18. марта 1941. године, Народна банка продала је 20.002 килограма злата за 11.225.000 долара, а новац је депонован код Бразилске банке.

У трезорима у земљи остало је 10.703,41 килограма: у ужичком подземном трезору 9.611,30 и у Сарајеву 1.089,80 килограма. Ово злато касније су отеле усташе.

Злато из ужичког трезора (204 сандука) пребачено је у Никшић и склоњено у пећину Требјесу. Ни ту није дуго остало, већ је пребачено на аеродром Крапино поље због транспорта у иностранство. На никшићком аеродрому остало је 190 сандука државног злата.

У авионе је, због мале носивости и превеликог броја „побегуља”, укрцано свега 14 сандука, са 674 килограма злата. Пучистичка влада понијела је осам сандука (385 кг) а генералитет шест (289 кг). У авиону генерала Боре Мирковића било је највише, три сандука са златом.

Злато које су донијели у Енглеску пучисти су морали да депонују у Енглеској банци. Од тога су исплаћиване плате министрима и службеницима у њиховим владама у Лондону, као и мјесечне принадлежности краљици Марији, краљу Петру Другом и његовој браћи краљевићима Томиславу и Андреју до 1952. године.

Карађорђевићи нијесу побјегли са народним парама

То није било све. Пучистичке владе – генерала Симовића, Слободана Јовановића (двије), Милоша Трифуновића, Божидара Пурића и Ивана Шубашића – имале су на располагању депозит Народне банке Краљевине Југославије у банци Федералних резерви у Њујорку у износу од 24.587.814,08 долара.

1_-Zastava-i-grb-Kraljevine-Srba-Hrvata-i-Slovenaca

На том рачуну послије рата је остало неутрошено свега 662.757,13 долара. Они су, у емиграцији, потрошили скоро 20 милиона долара.

Од злата које је остало у Никшићу, 100 килограма је украдено у хаосу око бјекства владе. Италијани су отели 176 сандука или 8.393,22 килограма. Њемци су у манастиру Острог заплијенили четири сандука са 188,45 килограма. Четници су пронашли и узели један, а Озна пет сандука и преијела их у Београд.

Послије дугогодишњих истраживања Репарационе комисије послије Другог свјетског рата утврђено је да је у власништву ФНРЈ остало 49.033 од предратних 84.574 килограма монетарног злата.

Шта се десило са 35.541 килограмом  злата?

Пучисти су поарчили скоро 20 милиона долара. Влада САД је процијенила да је конфискована имовина њених грађана у Југославији, која је објективно вредјела између три и четири милиона, вриједна 17 милиона долара.

Тако су „наши савезници” Американци из југословенског депозита од 41.666 килограма монетарног злата узели 15.649,22 килограма и наплатили оружје, униформе, храну, возила, авионе – све оно што су у виду помоћи за вријеме рата испоручили Титовим партизанима и Михаиловићевим четницима.

zlato

Што је најбитније, наплатили су и бомбе које су пред крај рата бацали на српске градове.

Остаје чињеница да Карађорђевићи нијесу „побјегли с народним парама”. Краљ Петар Други је из Никшића одлетео само с личним пртљагом. Кнез Павле је, с породицом, 27. марта 1941. године у поноћ, такође само с личним пртљагом, укрцан у воз који га је одвезао у Грчку, гдје је предат Енглезима, који су га интернирали у Кенију.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Neko je negdje isplanirao da se dokopa zlata. Ne samo nase, nego i Njemacko Britansko, Belgijsko, Holandko i jos nekih zemalja je zavrsilo u SAD. Navodno tamo je najsigurnije. Ali za koga?
  Mnoge zemlje i danas potrazuju svoje zlatne rezerve iz SAD.
  Cinjenica je da su se uz put mnogi ovajdili.
  Naprimer u Niksicu su mnogi naprasno postali bogati, ali su krili ko zmija noge odakle. O tome postoje mnoge anegdote.
  Nijesu ni Karadjordjevici lose prosli.Oni su iz Prvog svjetskog rata izasli veoma bogati, a narod zivio u krajnjoj bijedi. Odakle i kako?
  Uzrok siroke narodne podrske novoj vlasti lezi u toj bijedi i nepravdi izmedju dva rata.
  I danas nije nista bolje.

 2. 0
  0

  Znase da su i da su DJECA KRALJA Nikole Danilo i drugi RASIPALI NOVAC i bancili po PARISKIM kafanama dok je narod gladovau sto je AUSTROUGARIRN iskoristijo i napisao VESELU UDOVICU koju su NIKOLINI agenti kad godj su mogli kada se izvodila prekidali izvedbu te MUZICKE OPERE prikazivanja u BECU su bila prekudana bacanjem stolica na binu a u ISTAMBUL kada se izvodula i LEVORI su se vadili itd…. MORATE ZNATI da se VESELA UDOVICA u prvo vrijeme izvodila u UNIFORME i robu CRNOGORSKU ali zbog PROTESTA je roba promenjena a ZVANICNO JE BILA zabranjena da se PRIKAZUJE u KRALJEVINI JUGOSLAVIJI a tako je i DJILAS ZABRANIO 1957. godine prikazivanje u BEOGRAD ,tek ove godine je PRINC NIKOLA na KRUSEVAC zvanicni skinujo tu zabranu-ALI ZNATE i DRUGI KRALJEVI toga doba i vremena su PLJJACKALI svoj NAROD a poljackaju i ovi danasnji SOCIJALISI ali sada su carevi i kraljevi dugo oni cine KOHEZIJU JEDINSTVO zemlje identitet ja se NADAM da ce i SRBIJA i CRNA GORA ponovo postati KRALJEVINAMA .

 3. 0
  0

  Danas KRALJEVIMA je uzeta moc oni danas cine samo DEKOR protokol itd,,, ali NAJVAZNIJE STO CINE JEDINSTVO VJERU RELIGIJU i GARANT su za CRKVU i ISTORIJU da je neko ne PROMIJENI kada dodje na vlast i sa koalicijama ima GLAS u PARLAMETT sto moze i da uradi -JA SE CUDU NACUDITI nemogu kako to neki nasi SRBI ne vide a dobrano znaju da je DINASTIJA PETROVIC bila SRPSAKA DINASTIJA itd…. i da je NIKOLA KRUNISAN KRUNOM CARA DUSANA dje ta IKONA i dan danas u MANASTIR NA CETINJE fala BOGU da nije u MUZEJ itd… MALOJ CRNOJ GORI PRAVOSLAVNOJ SVETOSAVSKOJ je jedini GARANT TAKVOG NJENOG OPSTANKA MONARHIJA ta monarhija moze sjutra kao TAKVA UCI U ZAJEDNICU DRZAVA sa MONARHIJOM SRBIJE itd,,, nije smetnja JEDAN JAKI MONARHISTICKI POKRET mnogima bi POMRSIJO KONCE na POLITICKIJ SCENI CRNE GORE a najvise DUQLJANIMA-AUSTROUGARIMA komunistima , SVE SRPSKE PARTIJE bi trebale da PODRZE MONARHIJU PETROVIC ona je STARIJA MNOGO od MONARHIJE OBRENOVICA I KARADJORDJEVICA itd…. DAKLE ne znam zasto ima PREPREKE u toj IDEJI .???

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here