Насловна Насловна Америка због Грчке уступа Европу Русији

Америка због Грчке уступа Европу Русији

1
ПОДИЈЕЛИ

Бела кућа је пропустила најважнији догађај светске политике у последњих неколико недеља — грчку кризу — и сада право првенства у Европи може да добије Русија, пише „Вашингтон тајмс“.sad eu

Ако Атина не успе да постигне компромис с европским кредиторима и окрене се према Москви, грчко питање ће истог часа постати проблем националне безбедности САД, пише амерички лист „Вашингтон тајмс“.

Не учествујући активно у решавању грчке кризе, администрација америчког председника Барака Обаме пропушта најважнији моменат: ако ситуација буде кренула супротно од сценарија Европске уније, Русија ће моћи да повећа свој утицај у региону, а поверење Европљана у основне регионалне институције — НАТО и Европску унију — биће пољуљано.

„Бела кућа се фокусира на решавање мање битних проблем. У администрацији су заузети Кубом, климатским променама, све своје снаге су усмерили на решавање проблема с Ираном“, цитира лист бившег члана Савета за националну безбедност САД Хенрија Науа.

По његовом мишљењу, Вашингтон би требало да делује оперативније када је о Грчкој реч, јер ће Русија моментално искористити отезање западних земаља и учврстити односе са земљом која је у саставу Евроатлантског савеза.

„Финансијска помоћ Атини омогућиће Москви бољи приступ драгоценим средоземним лукама. Поред тога, Русија тако може да добије савезника у НАТО-у, који има право да блокира било каква антируска дејства блока, јер одлуке Алијансе морају да се усвајају једногласно“, каже за „Вашингтон тајмс“ аналитичар Лик Кофи из Херитиџ фондације.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here