Насловна Политика Америка затвара три руска конзулата „у духу реципроцитета“

Америка затвара три руска конзулата „у духу реципроцитета“

0
ПОДИЈЕЛИ

Као одговор на руске мере САД траже да до 2. септембра буду затворени Конзулат Русије у Сан Француску и два руска конзуларна објекта у Вашингтону и Њујорку, саопштила је званична представница Стејт департмента Хедер Наверт.

„У духу реципроцитета тражимо да руске власти затворе свој Генерални конзулат у Сан Француску и зграде Конзулата у Вашингтону и Њујорку. Затварање треба да буде завршено до 2. септембра“, саопштила је Навертова.

У Вашингтону се надају да ће Русија избец́и даље кораке као реакцију на нове санкције и да ће се „кретати ка томе да се постигне циљ оба наша председника — да се побољшају односи између наше две државе и повећа сарадња у областима од узајамног интереса“.

Притом, према речима званичне представнице Стејт департмента, иако обе државе након акције Вашингтона остају са по три конзулата на територији друге државе, и даље постоји неравнотежа у броју дипломатских и конзуларних одељења.

„Међутим, ми смо одлучили да дозволимо руским властима да задржи неке од својих зграда како би се спречио зачарани круг у нашим односима“, рекала је она.

У америчком спољнополитичком ресору су саопштили да је Вашингтон у потпуности реализовао смањење броја дипломатског особља САД у Русији које је тражила Москва.

Климов: То је грубост, Русија ће одговорити

Заменик председника комитета Државне думе Русије за међународне послове Андреј Климов изјавио је да ће Русија одговорити на затварање Конзулата у Сан Француску.

„То је грубост. По мом мишљењу, не би било исправно да мирно гледамо на то, да се правимо да се ништа не дешава. Ми имамо снаге, могућности и здраве људе како би формулисали и реализовали реципрочне мере“, изјавио је он.

Подсетимо, број америчких дипломата у Русији смањен је са 755 на 455, чиме је изједначен са бројем руских дипломата у САД.

Поред тога, Русија је америчким дипломатама забранила приступ појединим некретнинама у Москви, а реч је о неколико складишта и једној викендици.

Убрзо затим америчке власти блокирале су рад конзуларних одељења широм Русије када је реч о издавању америчких виза руским грађанима, иако је најављено да ће визе од септембра поново почети да се издају, али само у Москви.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here