Насловна Друштво Америка у проблему: Ако Руси оду мораће да затворе Међународну свемирску станицу

Америка у проблему: Ако Руси оду мораће да затворе Међународну свемирску станицу

0
ПОДИЈЕЛИ

Уколико Руси изађу из пројекта, САД немају други избор него да затворе Међународну свемирску станицу и да евакуишу своје астронауте – упозорава званичник НАСА Чарлс Болден.

329026_svemir-foto-afp_f

Русија обезбјеђује транспорт до међународне станице и без ње није могуће послати астронауте тамо или их вратити.

Болден признаје да НАСА нема резервни план за одржавање станице, ако Русија одлучи да се повуче из заједничке операције. Москва је након увођења америчких санкција, које су захватиле и свемирске програме, најавила да ће правити своју свемирску станицу.

Након краћег оклијевања да говори о овом проблему, Болден је признао да ће САД, ако Руси заиста одлуче да оду својим путем, морати да одустану од даљег пројекта.

Он појашњава да САД и Русија у великој мјери зависе једни од других у овој области те да би погоршање односа и престанак важења споразума довео до гашења свемирске станице, вриједне 140 милијарди долара.

Америчке приватне компаније „Боинг“ и „Спејс Икс“ раде на алтернативним методама за превоз астронаута. Међутим, њихови планови неће уродити плодом барем до 2017. године.

„Натјерали сте ме да вам одговорим и ја сам вам дао праве одговоре. Не желим никога да доводим у заблуду“, изјавио је Болден за „Хјустон хроникл“.

Питање сарадње САД и Русије на Међународној свемирској станици дошло је у први план због погоршања дипломатских односа две земље, изазваног ситуацијом у Украјини.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here