Насловна Поглед Америка пушта Мила низ Морачу — спреман нови владар

Америка пушта Мила низ Морачу — спреман нови владар

15
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Небојша Поповић

Раскол унутар ДПС-а на Ђукановићеву и Марковићеву фракцију могао би ускоро да ескалира и да доведе до озбиљних политичких промјена у Црној Гори.

У Црној Гори се све више спекулише о озбиљном унутарпартијском сукобу у редовима владајуће Демократске партије социјалиста између фракција које наводно предводе актуелни премијер Душко Марковић, на једној, и дугогодишњи предсједник ДПС-а Мило Ђукановић, на другој страни.

Коментаришући поменуте спекулације током недавне посјете Цетињу, предсједник ДПС-а Ђукановић је устврдио да се искључиво ради о спину који пласирају „политички непријатељи“ те партије, уз констатацију да у владајућем ДПС-у „нема никаквих подјела“ и „нових центара моћи“.

Ипак, у последње вријеме све је више очигледних индикатора да прича о могућој борби за превласт у редовима ДПС-а заиста има реално упориште, а као први значајнији деманти Ђукановића десио се у општини Петњици на сјеверу Црне Горе, када је Ђукановић обавио састанак са својим присталицама у тој општини не сачекавши премијера Марковића, чији је долазак био најављен тог дана, па је Марковић у Петњицу стигао након Ђукановићевог „обављеног посла“.

Јавности је нарочито у очи упало непозивање Ђукановића на свечану вечеру у част Мајка Пенса током посјете потпредсједника САД Црној Гори, па се то по многима тумачи као још један отклон Марковића од предјседника ДПС-а, као и да Ђукановић због своје контроверзне биографије више није на листи пожељних партнера за САД.

Да најновија дешавања унутар Демократске партије социјалиста, која су за сада закулисна, неодољиво подсјећају на већ виђени сценарио од прије 20 година, када је дошло до расцјепа у тој партији на присталице Мила Ђукановића и Момира Булатовића, мишљења је и Дражен Живковић, аналитичар и дугогодишњи новинар, који за Спутњик предвиђа да ће тињајући сукоб између Ђукановића и премијера Душка Марковића до предсједничких избора следеће године прерасти у „озбиљан политички обрачун“.
Премијер Црне Горе Мило Ђукановић

„Уласком Црне Горе у НАТО, као и све озбиљнијим сигналима са стране, евидентно је да је Ђукановић изгубио подршку моћника и да је Марковић карта на коју ће они све више играти у периоду који је пред нама. Да је у најави озбиљан сукоб у ДПС-у, најбоље говори чињеница да Ђукановић август не проводи ’башкарећи‘ се у Дубаију, већ обилази села и засеоке по Црној Гори, гдје сам пребројава своје присталице“, истиче Живковић.

Према његовим ријечима, последњи пут када је Ђукановић слично радио било је управо 1997. године, када је дошло до расцјепа у јединственом ДПС-у, на Милово и Момирово крило, а након чега, Ђукановић, до данас, није имао потребу да лично обилази најудаљеније куће на сјеверу Црне Горе, „већ је умјесто њега, двије деценије тај посао радила УДБА, која је сада под директном контролом Душка Марковића“.

„Да нешто не штима у симфонијском оркестру ДПС-а, којим скоро три деценије диригује сам Ђукановић, најбоље се могло видјети на сукобу око измјештања Високе школе у Беранама, гдје су Ђукановић и Марковић, иза кулиса, предводили двије различите интересне групе, а на крају је, дебљи крај, бар за сада, извукао управо Ђукановић“, наглашава Живковић.

Такође, долазак америчког потпредсједника Мајка Пенса у Црну Гору, као и чињеница да за Ђукановића није било мјеста за столом чак ни током свечане вечере, према Живковићу, јасан је сигнал да САД праве отклон од некадашњег љубимца тамошње администрације.

„Готово непримјетно је прошла информација да је Мило Ђукановић прије неколико дана обишао Петњицу, током ’Дана исељеника‘, а да је два сата касније, на исто мјесто стигао Душко Марковић, али тамо није затекао предсједника своје партије, који је након што је пребројао своје присталице отишао за Подгорицу, не чекајући актуелног премијера да дође, иако је његов долазак најављен неколико дана раније“, резонује наш саговорник.

„Као неко ко 14 година прати рад безбједносног сектора у Црној Гори, са сигурношћу могу рећи да је управо тај сектор лакмус папир за дешавања на политичкој сцени Црне Горе, нарочито у владајућој партији. Најављене кадровске промјене у АНБ-у и Управи полиције, које би требале да буду озваничене до краја године, управо за циљ имају обезбјеђење што боље стартне позиције Душка Марковића у нарастајућем сукобу у ДПС-у. Одлазак Славка Стојановића и Дејана Перуничића са челних позиција у полицији и АНБ-у, као и долазак млађих снага, јасан је показатељ да Душко Марковић ништа не жели да препусти случају“, објашњава Живковић.

Према његовом виђењу, „свједоци смо да Марковић контролише безбједносни сектор у пуном капацитету, а да је однедавно под своју шапу ставио и Војну обавјештајну службу“, док у овом моменту Ђукановић може да рачуна на тужилачки сектор, у којем Марковић нема уплив, па ће се у наредном периоду, према предвиђању нашег саговорника, водити веома неизвјесна битка за превласт у судском сектору гдје још нико нема јасну већину.

Такође, најављене промјене Устава које иницира Душко Марковић у вези са избором врховног тужиоца, којима се предвиђа да то више не ради Скупштина, односно да се тај избор измјести из представничког дома, само је потврда тезе да Марковић сада покушава да направи одређене рокаде у тужилаштву гдје тренутно нема утицаја, сматра наш саговорник.

„Сукоб Ђукановића и Марковића, који они и даље покушавају да држе под окриљем партије, могао би да прерасте у јавни обрачун за најмање пола године. Управо предсједнички избори, као и избори у Подгорици, који би требало да буду одржани у првој половини следеће године, даће јаснији одговор која је од те двије струје успјела да однесе побједу унутар ДПС-а, јер је евидентно да Ђукановић и Марковић немају јасну визију даље будућности Црне Горе“, закључује Живковић.

15 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ode Milo niz vodu nakon toliko godina.I to kad se najmanje nadao.Mada se moglo ovo ocekivati.Amerikanci koga izmisle,na kraju ga i uniste.Morao je to znati.

 2. 0
  0

  НАТО калиф умјесто НАТО калифа,или,како год обрнеш,доминантно антисрпска и антируска политика у ЦГ се неће скоро мијењати и таква има да остане независно од персоналних рјешења.

  Срби,свога посла.

 3. 0
  0

  Која прича без покрића. Душко ( најоданији послушник М. Ђ.) је у функцији обезбјеђења лаганог заборава бившег ( али свеприсутног и још увијек недодирљивог ) премијера тако што кидише на СПЦ и завађа православце. Он само наставља да брутално извршава наредбе стварних господара Црне Горе који увијек искористе прилику да га ћушну кад год им је у близини.

 4. 0
  0

  Неееееее! Станите… Разумем да је Мило дојадио, али зашто Душко? За-што? Што не може Милова сестричина, на пример? Мала Емина? Или Александра Вуковић? Нека буде манекенисање у фулу? Душко исто не зна ништа да каже или уради, али ни не изгледа као манекен. Што увек мора с коња на магарца? Смилујте се, овог пута, молим вас. Сми-луј-те-се. Неће ваљда исто толико да траје. Тридесет година Душка Марковића!? Ноћна мора! ДОБРОДОШЛИ У ХОТЕЛ „КЛИНТОН“!

 5. 0
  0

  Opet pogrešna procena.Sjasi Kurta da uzjasi Murta .Kao u Srbiji od pre 17 godina do danas.Imaju Ameri alternaciju za svakog na Balkanu.Po potrebi.Dok Rusi izdaju saopštenja i šalju preporuke ovi drugi delaju.

 6. 0
  0

  Kad ode Don bice tu promjena,ici mora potrosen je kao niko do sada u istoriji samo vecu sansu da tako ispusi ima Vucic,medjuti kad ode Milonja ode i Vucko ,a nezaboravite Amerika slabi i to svaki dan,a Rusija jaca ,sve sto im bude trebalo kupit ce na Primorje,bicemo Ruska republika,nesto slicno kao Giblatar i Engleska,nece tako biti lose,brzo to ide.Ucite Ruski!

 7. 0
  0

  Ovi stvarno pojmanemaju o politici.Ta uvlakusa da smijeni nosonju?O cemu pricate vi?Nosonju ne podnosim.ali ga postujem kao protivnika,koji ima sve sto ova uvlakusa nema.U varijanti da ameri likvidiraju nosonju,a za to optuze ruse,to se moze desiti.U svakoj drugoj varijanti ce nosonja kontrolisati uvlakusu a uvlakusa ce biti presrecan zbog toga.S kilometra se vidi da uvlakusa nije lider.Nije intelegentan,sporo razmislja.lupi i ostane ziv.Potrosni matarijal i nista vise.

 8. 0
  0

  Nosonja bi trebao da se plazi za svoj zivot.Zapad je prvo plasirao pricu o drzavnom udaru.Sad je ona americka fukara prosula pricu da su htjeli da likvidiraju nosonju ,ali im je plan osujecen,Spasile ga ko bajagi njihove sluzbe.Zavrsetak price je stvarna likvidacija nosonje u organizaciji zapadnih sluzbi.Prosuce laz da su to uradili ruski kileri i njihova prica ce imati smisla.A nosonja gradi hotele po bliskom istoku.Da nije pljuvao po Velikoj Rusiji imao bi mozda sigurno utociste a ovako je najebao kao zuti mrav.Pitanje je dana kad ce ga likvidirati.Neka mu je Bog u pomoc!

 9. 0
  0

  Amerikanci od vajkada svoje istrosene poslusnike pustaju niz vodu, pogledajte sve latino-americke vladare poslusnike pa i ove sa nasih prostora .
  Da je Milo ostao u dobrim odnosima sa Rusima imao bi barem zagarntovan bezbjedan i bogat zivot u Rusiji a ovako neznam bogami dje ce.

 10. 0
  0

  Draga braco i sestre, primice se dan spasenja vasega.
  Dan kada cete moci da izaberete mene za predsjednika ove nase divne drzave.

  Taj dan nece doci brzo, ali svakim danom on je sve blizi i blizi.

  Do tada ce morati da se dese bolne promjene, kroz koje cete, vi, moji dragi Crnogorci i Crnogorke, dozivjeti prosvetljenje.

  Prvo treba da sidje Milo sa vlasti, barem tako kaze Medo.

  Onda treba da gilipteri i prevaranti iz opozicije da dodju na vlast i posle toga ce vama biti jos mnogo gore, ali sve to ide u rok sluzbe i dobro je radi prosvetljenja vaseg.

  Taj proces ce biti dug i tezak, ali saznanje da na kraju tunela postoji spas, dace vam snage da izdrzite.

  I tako, za jedno pet do deset godina, mada mislim da ce biti prije pet nego deset godina, moja malenkost ce se kandidovatio za predsjednika ove nase male i napacene Crne Gore i onda, kada mene izabetere bicete spaseni.

  Znam, da bi mnogi od vas voljeli da me vide odmah na vodecoj poziciji u drzavi, ali, vjerujte mi, jos je za to rano.

  Ovo su sada grubi radovi, koje treba da obavljaju fizikalci a kada dodje vrijeme za fine radove, onda mi stupamo u akciju.

  Eto tako, volim vas.

  Vasa Zorica!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here