Насловна Поглед Америка наоружава Пољску и гура је у сукоб са Русијом

Америка наоружава Пољску и гура је у сукоб са Русијом

Куповина америчког ракетног система само је дио одавно започетог процеса милитаризације Пољске

0
poljska vojsk
Пољски војници врбују сународнике да ступе у редове армије; фото: fondsk.ru

Пише: Сергеј Пављенко

Угледни гости – потпредсједник САД Мајк Пенс, пољски предсједник Анжеј Дуда и пољски министар одбране Мариуш Блашчак, 13. фебруара посјетили су базу транспортне авијације у Варшави. Потписан је споразум о испоруци ракетних система HIMARS из САД. На крају церемоније, Блашчак је изјавио: „Овај систем ће осигурати источно крило НАТО“.

Пољски лидери куповину система HIMARS (артиљеријски ракетни систем високе мобилности) виде екао адекватан одговор на распоређивање руских ракетних система Искандер-М у Калињинградској регији. Међутим, тешко их је упоредити: руски ракетни систем може лансирати крстареће ракете са дометом до 500 km (неки НАТО стручњаци наводе друге бројке, од 2.000 до 5.000 km), док је домет ракете HIMARS-а – 270 km. Први пут систем је употријебљен у Авганистану 2001. године, када је убио 12 цивила. Затим су га Американци користили у Ираку, а недавно и у Сирији. Сада је ред и на Пољску.

HIMARS raketni sistem
Систем HIMARS; фото: fondsk.ru

Куповина америчког ракетног система само је дио одавно започетог процеса милитаризације Пољске. Према ријечима Дуде, Пољска ће наставити са куповином ловаца, хеликоптера и транспортних авиона од Америке. Крајем јануара, Пољаци су са четири америчка Black Hawka-а појачали своје специјалне јединице, а до краја године планирају да набаве још пар. Постигнут је и споразум са САД-ом за испоруку противваздушних ракетних системима Patriot, који би требало у потпуности да се реализује до 2021. Варшава планира да створи и заједнички систем против-ваздушне одбране са Украјином.

Поново је формирана Територијална одбрана, која је постојала у данима социјалистичке Пољске, али је 1990. године укинута као сувишна. Главна улога ових трупа је вођење партизанског рата на окупираној територији (претпоставка је, наравно, да ће Руси окупирати Пољску). Ове трупе су једна од омиљених играчака пољске владе. Министар одбране често долази на церемонију полагања заклетве јединица територијалне одбране, а премијер лично је био домаћин прославе 27. септембра прошле године.

Поред „партизанске“ војске, Пољска јача и редовне трупе. У јесен 2018. године, Министарство одбране објавило је план развоја оружаних снага. Важно мјесто заузима формирање нове механизоване дивизије на граници са Бјелорусијом. У септембру прошле године, на међународној изложби одбрамбене индустрије, представљен је и сценарио будућег рата. Према овим калкулацијама, потенцијални противник (Русија) ће извршити ракетни напад, а затим започети инвазију на Пољску са територије Бјелорусије. Пољске механизоване дивизије на бјелоруској граници требало би да осујете напад „окупаторске војске“. Формирање ових тупа је већ у току, и носиће назив – „Гвоздена дивизија“.

Пољско министарство одбране покренуло је и кампању „Постани војник Пољске армије“; војници се обраћају својим сународницима, говорећи како је лијепо носити униформу и служити својој земљи. Кампање се одвијају у школама, на пијацама, у тржним центрима, на улицама. Постоје и други облици ратне пропаганде: на примјер, свако ко жели може да скија заједно са падобранцима, специјалним снагама или планинским стријелцима.

Значајну улогу у јачању овакве усијане атмосфере играју пензионисани пољски генерали. Појављују се нове књиге, као што је дјело Валдемара Скшипчака „Ми смо на ивици рата“, у којој доказује да Пољска апсолутно није спремна за рат.

Још једна књига идентичне тематике долази из пера другог генерала – бившег врховног команданта Оружаних снага Пољске Мирослава Ружанског. Њено име додатно подиже степен панике: „Зашто ћемо изгубити рат са Русијом?“. Пољска војска, сматра генерал Ружански, је потпуно неспремна за рат. Генерал предлаже да се поново уведе обавезно служење војног рока у Пољској и да се у школе врати основна војна обука.

Ružanski, knjiga, ratz sa Rusijom
Дјело Ружанског подстиче антируску хистерију у земљи; фото: fondsk.ru

Књиге Скшипчака и Ружанског су збирке интервјуа, али постоје и умјетничка дјела посвећена будућем рату са Русијом. На примјер, „Вријеме губитника“ Марека Мејснера, познатог пољског новинара. Он све вријеме пише о истој ствари – руском нападу на Пољску, и пољском поразу.

Чињеница да су се поменута дјела Скшичпака, Ружанског и Мејснера појавила истовремено (прошле јесени) на тржишту, открива „руку“ искусног режисера. Морамо нагласити и да их је пољска јавност здушно прихватила.

Све ове литерарне пројекције „руске пријетње“ не појављују се ниоткуда – оне су продужена рука званичне политике пољских власти и њених ментора. Анджеј Дуда је изјавио: „Рећи данас да Русија није агресор једноставно – није озбиљно.“ Мариуш Блашчак сматра да се Руска империја обнавља. Премијер Моравјецки у интервјуу за француски Le Figaro говори о „руској пријетњи“ и подсјећа на „поробљавање“ Пољске од стране Црвене армије. Он такође увјерава да „агресивна политика“ Москве води ка егзистенцијалној кризи Европске уније…

А сада, када су САД почеле да се повлаче из INF споразума, рађа се и вјероватноћа за постављање америчких ракета са нуклеарним бојевим главама на територији Пољске…

На јесен ће се одржати избори. Посљедња анкета пољског Центра за истраживање јавног мнијења показала је да половина становништва подржава владајућу партију Јарослава Качињског „Право и правда“. Ако они поново побиједе, милитаризација Пољске ће се наставити корацима од седам миља.

Извор: фондск.ру

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here