Насловна Политика Aмерика криви Русију за агресију и шаље тенкове

Aмерика криви Русију за агресију и шаље тенкове

0
ПОДИЈЕЛИ

САД се спремају да распореде 800 тенкова у више земаља Европе, саопштила је у интервјуу њемачким медијима министарка одбране Њемачке Урсула фон дер Лајен. Неки тенкови већ учествују у војним вјежбама НАТО у Естонији и остаће тамо на неодређено вријеме ради уздржавања „руске агресије“.

tenkovi sad

Амерички тенкови ће ускоро бити стационирани у Њемачкој и земљама Источне Европе, укључујући балтичке државе. Мобилизација снага НАТО је директна посљедица става Русије према украјинској кризи, пише Ино Тв, позивајући се на шведски лист Дагенс Нyхетер.

Последњи амерички тенкови су напустили Њемачку 2013. године, а сада се опет враћају, саопштила је у интервјуу њемачким медијима министарка одбране Њемачке Урсула фон дер Лајен. Према подацима листа Мунцхнер Меркур, ради се о 800 возила.

Дио војне технике ће кренути и према Немачкој, између осталог и у базу за обуку Графенвјор у Баварској. Остали тенкови ће бити распоређени по свим земљама Источне Европе, иако се, према изјави команданта оружаних снага САД у Европи Бена Хоџиса, тачна локација још утврђује. Осим балтичких земаља, амерички тенкови се могу наћи и у Пољској, Румунији или Бугарској. Према ријечима других представника америчке армије, дио тенковских снага се већ налази у Европи, наводи Дагенс Нyхетер.

Овог викенда у Прибалтику су у току велике војне вежбе НАТО под називом Атлантиц Ресолве. У њима учествује 3.000 америчких војника и користи се велика количина војне технике. Према доступним подацима, најмање 29 америчких тенкова типа М1А1 Абрамс учествује у маневрима на територији Естоније. По завршетку вјежби, они ће остати у естонским базама све док постоји потреба за „уздржавањем руске агресије‟, цитира лист саопштење америчке војне команде.

Лист наводи да су САД значајно смањиле своје војно присуство у Западној Европи. Сада се тамо налази око 67.000 америчких војника што је значајно мање у поређењу са стотинама хиљада у тренутку завршетка хладног рата. Ипак, усљед заоштравања ситуације са Русијом дошло је до значајног прегруписавања америчких снага на Старом континенту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here