Насловна Политика Америка хоће Србију у ЕУ

Америка хоће Србију у ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Србија је уложила много напора да стабилизује ситуацију у региону, то је њено опредељење и од тога неће одступити упркос томе што очигледно нису баш сви у окружењу спремни да поделе тежину тог посла са нама, поручио је председник Србије Томислав Николић у разговору са званичницом Стејт департмента Викторијом Нуланд.

viktorija_nuland_priletela_v_kiev

Србија поступа одговорно према будућности региона не одговарајући на поједине спорадичне провокације од стране наших суседа, а то не доживљавамо као нашу слабост, већ као инвестицију у бољи живот грађана“, рекао је Николић.

Он је оценио да је добро што британска резолуција о Сребреници није прошла у Савету безбедности Уједињених нација, јер бисмо се поново сукобљавали. Уместо да сви заједно радимо на бољој будућности, губимо време подсећајући прошлости наших међусобних сукоба.

Николић је истакао да је врло поражавајућа чињеница то што је већ следећи дан такву резолуцију донео Европски парламент, и то на предлог посланика из Хрватске, који је требало да се сети српских страдања у Другом светском рату и после њега.

Србија је уложила много труда да се смање тензије на Балкану, а својим реформама и уређивањем државе у претходних неколико година свакако је заслужила да што пре буде примљена у пуноправно чланство ЕУ, рекао је Николић, наводи се у саопштењу прес-службе председника Републике.

Помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд истакла је да Сједињене Државе подржавају Србију на њеном путу евроинтеграција и да су спремне да у томе помогну.

Партнерство наше две земље јача нашим заједничким радом и Америка је врло заинтересована да Србију види у породици европских народа, рекла је Викторија Нуланд, наводи се у саопштењу.

Она је поздравила напредак који је Србија исказала пролазећи кроз реформе које имају за циљ модернизацију земље.

Нуландова је данас разговарала и са шефом српске дипломатије и председавајућим ОЕБС-у Ивицом Дачићем о решавању украјинске кризе.

Током посете Београду, која је део њене балканске турнеје, Нуландова ће се састати и са премијером Александром Вучићем, који је најавио да ће се на столу наћи све тешке теме.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here