Насловна Политика Амерички суд укинуо део пресуде Роду Благојевићу

Амерички суд укинуо део пресуде Роду Благојевићу

0
ПОДИЈЕЛИ

Апелациони суд у Чикагу укинуо је део пресуде бившем гувернеру савезне државе Илиноис Роду Благојевићу, пресудивши да су неке од најсензационалнијих тачака оптужнице по којима је он послат у затвор на 14 година – неосноване.

Rod Blagojevich

Суд је пресудио да Благојевић, члан Демократске странке, није прекршио закон кад је покушао да обезбеди функцију у администрацији председника САД Барака Обаме у замену за именовање једног Обаминог саветника на председниково бивше сенаторско место, пренела је агенција АП.

Једногласна пресуда Апелационог суда у Чикагу значи да 58-годишњи бивши гувернер, који је тренутно у затвору у Колораду, можда ипак неће морати да одслужи до краја своју 14-годишњу казну.

Трочлани судски панел је одбацио пет од 18 тачака оптужнице по којима је Благојевић проглашен кривим и наложио да му казна буде поново одређена.

Благојевић, који је досад одслужио три године затвора, желео је посао у кабинету председника у замену за то да постави Обамину пријатељицу Валери Џерет на упражњено Обамино место у Сенату.

Након што је Благојевић ухапшен, то место је додељено Роланду Бурису, који је ту провео мање од две године све до избора Републиканца Марка Кирка.

Апелациони суд је у данашњој пресуди подсетио да је бивши председник САД Двајт Ајзенхауер поставио Ерла Ворена на функцију у амерички Врховни суд, наводно након што је Ворен понудио Ајзенхауеру кључну политичку подршку током председничке кампање 1952. године.

Rod Blagojenich, Patti Blagojevich

„Уколико је тужилац у праву у вези Благојевића и ако размена политичких услуга, при чему једна од услуга подразумева функцију за једног од политичара, представља кривично дело, онда је и председник САД (Ајзенхауер) и председник Врховног суда требало да заврше у затвору“, стоји у пресуди.

Апелациони суд је у случају Благојевића ипак потврдио део пресуде која се односи на оптужбе да је Благојевић покушао да прода место у Сенату.

Он тврди да није прекршио закон зато што никад није експлицитно рекао да би заменио сенаторско место за новац за потребе кампање. Затворска казна одређена Благојевићу је најдужа казна за корупцију икад одређена у Илиноису, чија су четворица од последњих седам гувернера завршила у затвору.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here