Насловна Политика Амерички предсједници никад чули за Црну Гору

Амерички предсједници никад чули за Црну Гору

0
ПОДИЈЕЛИ

Предјседник Сједињених Америчких Држава САД Барак Обама традиоционално се у уторак обратио Конгресу, говорећи о стању нације. С обзиром на турбулентну геополитичку ситуацију, Обама се дотакао и теме спољне политике.
amerika1

Обамини претходници су у прошлости у својим излагањима спомињали велики број држава, неке у својству савезника, а неке у својству непријатеља. Ипак, одређене земље су много чешће тема годишњег излагања, док постоје и оне које амерички предсједници ниједном нису споменули.

На примјер деветорица посљедњих предсједника спомињали су Кину, Јапан, Кореју и Савез Совјетских Социјалистичких Репубвлика односно Русију.

Вашингтон пост направио је и објавио листу земаља које су „испод радара“ Сједињених Држава, и које предсједници САД-а  ниједном нису споменули пред Конгресом.

Још од 1964. године скоро 70 држава ниједном није било „на тапету.“ Занимљиво је да европске земље попут Белгије и Ирске никада нису биле предмет разговора предсједника и чланова америчког Конгреса.

Одређене државе спомињале су се у уопштеном контексту, па су тако Летонија и Естонија представљене као Балтик, док су Црна Гора и Словенија спомињане док су још увијек биле дио Југославије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here