Насловна Политика Америчка конгресменка: САД морају престати наоружавати терористе

Америчка конгресменка: САД морају престати наоружавати терористе

2
ПОДИЈЕЛИ

Члан Америчког конгреса Тулси Габард са Хаваја позвала је САД да ставе тачку на „илегални рат“ и да престану са подршком терористима у Сирији, за који она верује да је плаћен после своје посете Дамаску и Алепу. Током свог путовања, она је разговарала са цивилима, верским лидерима, лидерима опозиције, и председником Асадом.

Габардова је описала путовање које је сама финансирала као „мисију за утврђивање чињеница“ како би сазнала истину о рату говорећи директно са сиријским народом. Свој план и пут је држала у тајности до повратка у САД из сигурносних разлога.

Габардова је прво отпутовала у Бејрут, а затим у Дамаск и Алепо, где је разговарала са сиријским студентима, привредницима, академицима и хуманитарним радницима. Она је такође добила информације из прве руке о сукобу и избеглицама расељених током рата.

Она се састала са великим бројем верских лидера, укључујући и Великог муфтију Сирије Ахмада Бадредина Хасоуна и архиепископа Дениса Антоина Чачда, који је на челу сиријске католичке цркве у Алепу.

Габардова се такође састала са неколико лидера сиријске опозиције који су предводили протесте против владе 2011. године. Она каже да неки од њих сматрају да је првобитни мирни протест искоришћен од стране џихадиста и финансиран и подржаван од стране Саудијске Арабије, Турске, Катара и САД.

За разлику од званичног америчког наратива да терористичке групе као што су Исламска држава и Ал-Нусра фронт могу бити „одвојени“ од „умерене опозиције“ која се бори на њиховој страни, Габардова је рекла да Сиријци са којима је разговарала не праве разлику између тих милитантних група.

„Њихова порука америчком народу је јака и досљедна: Не постоји разлика између умерених побуњеника“ и Ал-Каиде или Исламске државе – сви су исти“, рекла је Габардова, описујући суштину сиријског сукоба као „рат између терориста под командом група као што су ИД и ал-Каида и сиријске владе.“

Признала да нема објашњење за сиријски народ

Конгресмен Габард је признала да јој је недостајало објашњење да понуди сиријском народу о улози САД у дуготрајном сукобу, на питања као што су: „Зашто САД и њени савезници помажу Ал Каиду и друге терористичке групе које покушавају да освоје Сирију? Сирија није напала САД. То је урадила Ал-Каида.“

„Сиријски народ захваћен ратом вапи да САД и друге земље престану да подржавају оне који уништавају Сирију и њен народ,“ написала је Габардова на свом блогу, додајући да је замољена да пренесе поруку у свет, „да се престане са једностраним и пристрасним извештајима на рачун сиријских живота“.

„Ако нам је заиста стало до сиријског народа, о њиховом страдању, онда морамо да будемо у могућности да се састанемо са било ким да би могли постићи мир“, рекла је Габардова за Си-ен-ен.

„Шта год ви мислили о председнику Асаду, чињеница је да је он председник Сирије. Да би се закључио било какав споразум, потребно је водити дијалог са њим. Сиријци морају сами да одреде своју судбину и то шта ће бити са њиховом Владом и њиховом будућности. Моје путовање у Сирију је јасно показало: наш контрапродуктивни рат за смену режима није у интересу САД нити, наравно, у интересима сиријског народа“, додала је она.

„Морамо престати да директно и индиректно подржавамо терористе, односно да им достављамо оружје, обучавамо и пружамо логистичку подршку побуњеничким групама повезаних са Ал-Каидом и ИД, и индиректно кроз Саудијску Арабију, заливске земље, и Турске, која такође подржава ове терористичке групе „, написала је Габард.

„Враћам се у Вашингтон да са још већом одлучношћу ставим тачку на наш незаконити рат, чији циљ је обарање сиријске Владе. Позивам Конгрес и нову администрацију да се одазову на молбу локалног становништва и подрже акт којим се забрањује помагање терористима“, рекла је конгресменка.

(Восток, РТ)

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Коначно од једног конгресмена, прелијепе госпође Тулси Габард, глас разумног Американца. Званична Америка је деценијама највећи (не и једини) спонзор исламског тероризма! То се вјешто камуфлира прко тзв. мејнстрим медија и дреком на све који се томе противе, посебно на Русију.
    П.С. Молим „борце за родну равноправност“ да ме неосновано не нападају!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here