Насловна Политика Амбасадори НАТО држава кроје капу у АНБ-у

Амбасадори НАТО држава кроје капу у АНБ-у

0
ПОДИЈЕЛИ

ANB

У Агенцији за националну безбједност (АНБ) има 76 службеника који испуњавају услове да буду пензионисани на основу владиног Предлога измјена закона о АНБ. Тим измјенама се, под притиском НАТО партнера, покушава рјешити проблем кадрова наводно повезаних са Русима.

Реформа безбједносних служби, која подразумијева и одлазак знатног броја службеника АНБ-а, уз владавину права, кључни је услов да Црна Гора до краја 2015. добије позивницу за НАТО.

Предлогом закона, о коме посланици треба да се изјасне наредне седмице, предвиђа се да по сили закона у пензију иду они службеници АНБ који су до краја 2014. напунили 50 година и имају 30 година стажа, од чега 15 година у тој служби. Њима радни однос престаје најкасније до 1. марта.

Према подацима које је потпредсједник Владе Душко Марковић доставио посланику СНП-а и члану Одбора за безбједност Велизару Калуђеровићу њих има 39.

За пензију под повољним условима до 1. марта, како је Марковић навео у одговору, може да се пријаве и 37 службеника који су 31. децембра 2014. навршили најмање 50 година и имају 20 година радног стажа, од чега пола у АНБ-у.

Који је то дио службеника АНБ, непознаница је, али се процјењује да је у питању четвртина. Агенција је 2007. имала око 400 службеника, а средином прошле године око 300. На сајту АНБ-а пише да је од укупног броја запослених 16 одсто старије од 50 година, а 54 одсто између 40 и 50 година, што не искључује могућност да и међу њима има контроверзних.

Дио амбасадора НАТО-а у Црној Гори, према информацијама “Вијести”, имају упуте својих централа да помно прате реформу безбједносног сектора, посебно “чишћење” АНБ-а.

НАТО, како је “Вијестима” саопштио извор из дипломатских кругова, неће дозволити да Црна Гора приступи њеним подацима све док не буде увјерен да су они сигурни.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here