Насловна Политика Амбасадор Њемачке у званичној посјети општини Херцег Нови

Амбасадор Њемачке у званичној посјети општини Херцег Нови

0
ПОДИЈЕЛИ

Амбасадор Савезне Републике Њемачке у Црној Гори Ханс Гинтер Матерн боравио је данас у званичној посјети Општини Херцег Нови, током које се састао са предсједником Стеваном Катићем, предсједником Скупштине општине Милошем Биговићем и одборницима локалног парламента.

Матерн је истакао да локалне управе најбоље знају потребе својих грађана и да вјерује да сарадњу Црне Горе и Њемачке треба искористити за оснаживање општина. Посебно су широке могућности када је у питању сарадња у областима енергетске ефикасности, туризма, образовања и културе.

Истакао је да Амбасада СР Њемачке стоји на располагању Општини Херцег Нови, да ће радо чути и дати предлоге на који начин сарадња може да уроди конкретим резултатима, на добробит грађана и свих који наш град посјећују.

Матерн је казао да ће током комуникације са представницима њемачких градова, удружења, компанија и представницима културног и друштвеног живота врло радо пренијети своје лијепе утиске и поручити да вриједи доћи у Херцег Нови.

Предсједник Општине Стеван Катић упознао је Амбасадора са актуелним дешавањима у општини, изазовима са којима се локална управа суочава и будућим плановима за развој.

Говорећи о изазовима истакао је лоше приватизације које економски погађају град, као и централизацију која се спроводи кроз државне законе, а која отежава стање у црногорским општинама.

Поручио је да је локална управа у постпуности посвећена развоју града и отворена за сарадњу са озбиљним инвеститорима из Западне Европе. Као посебно занимљиву истакао је тему приватизације Института Игало, једног од најзначајнијих новских ресурса који је годинама уназад угошћавао велики број њемачких туриста.

Тема састанка био је и пројекат изградње водоводне и канлизационе инфраструктуре, који се реализује у сарадњи са Њемачком развојном банком (КFW).

Предсједник је упознао Амбасадора са актуелним стањем и проблемима техничке природе због којих реализација овог пројекта траје недопустиво дуго, али и са радом локалне управе на што скоријем завршетку посла.

Амбасадор Матерн је истакао да је питање заштите животне средине од изузетне важности за државу коју представља, те да овај пројекат има огроман значај за квалитет живота и развој туризма. Како је казао, за односе двије државе важно је да се овај пројекат успјешно заврши, као и да потом цијели систем ради на најбољи начин.

Након састанка у Кабинету предсједника, амбасадор Матерн сусрео се са предсједником Скупштине општине Милошем Биговићем и представницима одборничких клубова у локалном парламенту: Ненадом Секулићем, Драганом Станишић, Јованом Суботићем, Невеном Кековић и Татјаном Фанфани.

Они су га упознали са детаљима рада локалног парламента, чињеницом да се одлуке доносе у демократској атмосфери и да сви одборници имају пуну слободу да изразе своје мишљење. Осим тога, фокус је на што ближој сарадњи одборника са Новљанима, како би се у парламенту глас грађана јаче чуо.

Предсједник Биговић поручио је да је за Општину у стратешком смислу веома важно усмјерити радну снагу у приватни сектор и јачати економију, те да је битно да се на прави начин представимо потенцијалним партнерима, а у чему је помоћ Амбасаде драгоцјена. Осим тога, потврђено је да постоји широк простор за сарадњу и у погледу едукације, организовања студијских посјета, културне размјене, те да теме наредних сусрета треба да буду конкретни предлози и пројекти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here